Home » Bibliotheek » Case study Workplace | R+V Versicherung AG,, Wiesbaden

Case study Workplace | R+V Versicherung AG,, Wiesbaden

De werknemers kozen voor elke verdieping een ander visueel thema voor de bedrukking van de akoestische panelen.
Een mooi ogende werkplek met aantrekkelijk meubilair, een goed zittende stoel en feilloos werkende ICT is nog lang niet alles. Het akoestisch comfort dat de werknemer ervaart of juist ontbeert op zijn werkplek is een belangrijke factor voor zijn productiviteit. Dat is precies waar dit verhuisproject al in een vroeg stadium rekening mee hield.

De 400 medewerkers van de Project Building van R+V Versicherung (D) waren slecht gehuisvest. Het gebouw was ongezond, had een slechte klimaatregeling en een voorbijgestreefd IT-netwerk. In 2008 werd de zoektocht naar een nieuwe thuis gestart, inclusief de overweging tot nieuwbouw. In de buurt van de hoofdzetel van de verzekeringsmaatschappij kwam een pand beschikbaar dat voordien door Linde was gehuurd. Aan de voorbereiding van de nieuwe werkomgeving werd bijna twee jaar gewijd, om eind 2010 definitief te verhuizen.
Planning Het gaat over vier verdiepingen voor elk een 80-tal werknemers. Elke verdieping toont dezelfde lay-out met een mix van vaste werkplekken op de hoeken en ‘benches’ voor vier leden van de vele vaste teams. De benches vormen ook een ideale oplossing voor de vaak gevormde tijdelijke teams. Vroeger werden er gewoon tafels tegen elkaar geschoven, maar dat gaf een akoestisch slechte werksituatie. De weerhouden inrichting was het resultaat van een proefopstelling die al in 2008 werd uitgetest m.b.t. een optimale functionele werking.

Akoestische begeleiding
Al in een vroeg stadium werd een externe planner ingeroepen. Ook Klaus Bals, regio verkoopsleider bij Sedus Stoll AG (D) stapte een jaar voor de verhuis in het project. Wanneer er definitief zekerheid bestond over het nieuwe gebouw, werd de akoestiek op de werkplek onderzocht.
Klaus Bals: “Het gebouw stond leeg. Er zijn vensters rondom en de plafondhoogte bedraagt wel 3 m. Gelukkig was er al een goed dempend akoestisch plafond en ook het tapijt op de vloer droeg bij tot nog redelijke akoestische prestaties”. Dat laatste vertaalde zich in galmtijden van 0,8 tot 1,0 s – de bovengrens van wat als aanvaardbaar wordt beschouwd. Bij invulling van de ruimte ging de akoestiek er verder op achteruit.
In de geavanceerde ontwerpfase werden statische berekeningen gemaakt om de grootte, het aantal en de plaatsing van akoestische panelen optimaal te kunnen bepalen. De individuele gebruikersgroepen moesten akoestisch afgeschermd worden. De keuze viel op Sedus ‘mooia’ panelen met een breedte van 4,80 m en een hoogte van 2,80 m. Elk tweede paneel is slechts 2 m hoog om de werking van de airco-uitstroomopeningen niet te hinderen. Centraal in de panelen zit een geluidsabsorberende kern vervaardigd uit een speciaal hiervoor ontwikkeld schuim. In totaal zijn er 250 panelen uitgezet.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


18/07/2011
Huisvesting & werkomgeving
 



News in short
ISO 41001: FM-normen bepalen voor betere prestaties
| 16/10/2018
Een bruisende community in het centrum van Londen
| 15/10/2018
ORGATEC, Workplace exhibition & Trade fair
| 12/10/2018
Ombouwen oude gebouwen en industriële sites
| 05/10/2018
Business center ‘The Beacon’ als epicentrum van het IoT in Antwerpen
| 01/10/2018

Meer news