FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » ‘Smart & Green Buildings’, zei u?

‘Smart & Green Buildings’, zei u?

Het The Edge-gebouw in Amsterdam, een ontwerp van het Londense architectenbureau PLP Architecture, is in meer dan één opzicht een referentie! The Edge is ongetwijfeld een van de duurzaamste gebouwen van Europa. In de ontwerpfase kreeg het al het BREEAM Outstanding-certificaat met een score van maar liefst 98,4%! Intelligent kantoorgebouw met meer dan 28.000 sensoren. Gebouw met een positieve energiebalans: de meer dan 4.000 m² zonnepanelen op het dak en de voorgevel verschaffen alle nodige elektriciteit voor de verlichting en de werking van het gebouw met 14 verdiepingen, circa 40.000 m² kantoorruimte en een parkeergarage van circa 11.700 m².

Hoofdhuurder is het consultancybedrijf Deloitte, dat er via de app Mapiq 1.200 werkplekken laat delen door zowat 2.500 medewerkers. Dat is een halve werkplek per VTE! Toen Deloitte naar The Edge verhuisde, werd het gehuurde kantooroppervlak teruggebracht van 36.000 m² naar 20.000 m². Ook Henkel liet zijn keuze vallen op The Edge als vestiging voor zijn Europese hub. Andere huurders zijn AKD, Salesforce, Sandvik en Edelman.

CBRE Nederland staat in voor het beheer en de exploitatie van het gebouw. In het filmpje dat CBRE in The Edge maakte, staan het avant-gardisme van dit gebouw en de innovaties qua werkingsbeheer volop in de kijker.
Lees ook de reportage en het interview van Frouwynke Dijkgraaf, Senior Consultant Property Management bij Deloitte, in onze speciale editie PROFACILITY | Workplace Showcase en op www.profacility.be/workplace/Deloitte, waar u aan de hand van een fotogalerij een virtuele rondleiding in het gebouw krijgt.
Didier Van Den Eynde
12-02-2018