Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
De open space oppervlakten rondom de centrale as van het gebouw samen met de nieuwe werkorganisatie maken werknemers mobieler, wat informele contacten bevordert.
image (2)
image (3)
image (4)
image (5)
image (6)

CENTER FOR CREATIVE LEADERSHIP


VAN ‘BOX’-CULTUUR NAAR COMMUNICATIEVE SAMENWERKINGSGEMEENSCHAP

Een samenloop van omstandigheden bracht het Center for Creative Leadership (CCL) sneller naar een verhuisproject dan gepland. Deze situatie werd aangegrepen voor een totale ommezwaai in de werkorganisatie, met open space, clean desk, flex desk, een tot samenwerking stimulerende en contactvriendelijke werkomgeving, maar ook thuiswerken als kernbegrippen. De zeer specifieke werksituatie voor de medewerkers vroeg een innovatieve benadering en gaf aanleiding tot een bijzondere sfeercombinatie.

De ingrijpende reorganisatie van de werkomgeving werd aan Buroconcept toevertrouwd, een vertrouwde partner, want ze deden in 2005 ook al de inrichting van de CCL-vestiging aan de Tervurenlaan in het zogeheten Monsanto-gebouw. Rudi Plettinx, Vice President and Managing Director CCL EMEA: “Onze huisvesting was duidelijk te klein geworden. Uitbreiding binnen het gebouw en heronderhandelen van de huurovereenkomst bleken uitgesloten. Bovendien moesten we voor onze opleidingen uithuizig ruimte huren, wat niet alleen een belangrijke kostenfactor betekende, maar ook afbreuk deed aan onze relatie met de klanten”.

Voor CCL was de keuze voor de Brusselse periferie een must, ook al werd wel eens geopperd naar andere plaatsen uit te wijken. De keuze voor het complex aan de Neerveldstraat 101 – 103 te Sint- Lambrechts-Woluwe wordt veelzijdig geargumenteerd. Er is de royale lichtinval dankzij het centrale Atrium, er is de rondom het gebouw doorlopende kantoorvloer, de nabijheid van het Woluwe Shopping Center met uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer, de korte afstand tot de luchthaven en niet te vergeten het vele groen waarop alle medewerkers uitkijken.

Ommezwaai
De inrichting van de vroegere vestiging was naar Amerikaans model geïnspireerd, m.a.w. de medewerkers hadden elk hun eigen ‘box’, een weinig contactvriendelijke inrichting van de werkruimte. “Het was in 2005 al de bedoeling over te schakelen naar open space, maar er kwam teveel verzet uit de States” blikt Rudi Plettinx terug. “Gelukkig kregen we nu onze zin”.

De verhuis van CCL werd niet gedreven door een beoogde besparing op de gehuurde vloeroppervlakte, wel door een optimalisatie van de werkorganisatie. Zo beschikt men nu over alle faciliteiten onder één dak (leslokalen, vergaderzalen,…), zien de medewerkers de actie met klanten en cursisten, is er een contactvriendelijke en efficiëntere inrichting ontwikkeld door Buroconcept en gelden dezelfde regels voor iedereen. Rudi Plettinx: “De rondom eindeloos doorlopende kantoorvloer en de nieuwe werkorganisatie maken zelfs dat we meer bewegen en vooral dat er de ganse dag meer contacten zijn”.

Gegroeid vanuit de gebruikers
Christine Rillaerts, Architect - Partner bij Buroconcept: “Het project stond onder grote tijdsdruk. Van bij de beslissing in september 2011 werden onmiddellijk een groot aantal werkgroepen gevormd - per afdeling, maar om horizontaal thema’s zoals de personen en documentenstromen of de technische aspecten in kaart te brengen - zodat de nieuwe werkomgeving vanuit de gebruikers kon ontkiemen”. Rudi Plettinx: “De meest gehoorde vraag was toen wat ik als CEO zou doen, of ik ook mijn kantoor zou opgeven. Het was dan ook snel duidelijk dat een gelijke aanpak voor iedereen de enig mogelijke weg was om het project te laten welslagen”.

“De werkplekken zijn in clusters van acht uitgezet, wat een zekere intimiteit schept in de open space aanpak” licht Christine Rillaerts het project toe. “Daarnaast zijn er verschillende ‘Activity Based Stations’, waaronder twee soorten bubbles - kleinere voor geconcentreerd individueel werken en grotere waar tot vier mensen kunnen samenwerken - kleinere vergaderzalen, enz. ”. Bijzonder aantrekkelijk zijn de open zones die tussen de persoonlijke lockers zijn ontstaan. Ze kregen telkens een andere bemeubeling gericht op informeel vergaderen, waaronder ook een zone met Fatboy’s zitzakken.

Het verhuisproject was ook aanleiding om versterkt voor ‘paperless’ te gaan en had een belangrijke technologische impact. Rudi Plettinx: “De technologie volgt de gebruiker, wat evident moet zijn bij flex desk”. Christine Rillaerts: “Er is een technische vloer en de volledige IT-bekabeling werd nieuw aangebracht. De telefonie werkt met VoIP”. In minder dan een half jaar werd de opdracht vanaf het blanco blad tot de volledige uitrol gerealiseerd. Rudi Plettinx stelt tevreden vast dat de nieuwe organisatie gesmeerd loopt en dat het flex desk principe spontaan vlot ingeburgerd geraakt. 

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


WORKPLACE DESIGN & BUILD


KUNST IN BEDRIJVEN

De open space oppervlakten rondom de centrale as van het gebouw samen met de nieuwe werkorganisatie maken werknemers mobieler, wat informele contacten bevordert.












Last update: 16/10/2017 10:02:42