Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
De 600 m2 kantoorruimte zijn tegen het magazijn aan gebouwd en kregen een aankleding met hout. Het betonnen volume van de indrukwekkende opslagplaats zal binnenkort begroeid zijn met wilde wingerd, om zo beter aan te sluiten bij het groene landschap.
image (1)
De prominente aanwezigheid van hout zorgt voor een gezellige sfeer in het gebouw.
image (2)
image (3)
De kantoorruimten werden ingericht in de vorm van open landschapskantoren die de informele communicatie stimuleren.
image (4)
De ruime refter werd ingericht met het ‘B Free Lounge’-meubilair van Steelcase en met de ‘pepermuntlampjes’ van RZB (serie Flat Kreis) aan het plafond.
image (5)
In een centrale houten structuur in deze ruimte is de trap naar de verdieping onzichtbaar geïntegreerd.
image (6)
Dankzij de opklapbare en verrijdbare ‘Flip Top Twin’-tafels van Steelcase zijn in een handomdraai verschillende meubelopstellingen mogelijk voor de vergaderzaal.
image (7)
Op het gebied van mobiliteit stimuleert EcoPuur het gebruik van de fiets. Om de werknemers de mogelijkheid te bieden zich op te frissen, werden er douches en opbergkastjes voorzien.
image (8)
Via een spiegelsysteem volgen de op het dak geïnstalleerde ‘LightCatchers’ (een Belgische innovatie van Econation) het zonlicht om het licht op te vangen, te versterken en optimaal te verstrooien in het magazijn.
De 600 m2 kantoorruimte zijn tegen het magazijn aan gebouwd en kregen een aankleding met hout. Het betonnen volume van de indrukwekkende opslagplaats zal binnenkort begroeid zijn met wilde wingerd, om zo beter aan te sluiten bij het groene landschap.

ECOPUUR


MILIEUBEWUSTZIJN TER BEVORDERING VAN DE LEVENSKWALITEIT OP HET WERK

Wat is uw visie op duurzaam bouwen? Dat was de kernvraag van het bouwproject voor de nieuwe kantoren en opslagruimte van de coöperatie EcoPuur. Het antwoord op deze vraag vinden we voortaan terug in het passieve kantoorgebouw De Pit in Nevele.

Het nieuwbouwcomplex van EcoPuur is een afspiegeling van de milieuvriendelijkheid eigen aan het bedrijf: balansventilatie, zonne-energie, warmtepompen, pelletverwarming, energiebeheersystemen,... De coöperatie biedt haar klanten niet alleen duurzame en energiezuinige technieken aan, maar heeft ze zelf ook toegepast in haar nieuwe gebouwen, wat dan ook past in een veel ruimer kader van maatschappelijk en ecologisch verantwoord ondernemen.

Geprikkeld door het milieu
Voor het ontwerp van de nieuwe gebouwen werkte het bedrijf samen met het Gentse architectenbureau denc!-studio. EcoPuur koos zijn partner voor dit project op basis van de kernvraag: ‘Wat is uw visie op duurzaam bouwen?’. “Voor velen betekent duurzaam bouwen niet meer dan energie besparen. Maar voor ons betekent het zo veel meer. Wij gaan bijvoorbeeld kijken naar de toegankelijkheid van het gebouw voor mindervaliden en de plaatsing van fietsenstallingen. Maatschappelijke verantwoordelijkheid speelt ook een rol” zegt Bart Cobbaert, architect bij denc!-studio. Precies daarom klikte het meteen met EcoPuur, een coöperatie waar mens en natuur een centrale plaats innemen.

Landelijke omgeving
Doordat de oude gebouwen te krap werden, startte EcoPuur een nieuw bouwproject op in de ‘groene’ bedrijvenzone Ter Mote in Nevele. Bij de aankoop van de bouwgrond bepaalde een clausule in de koopovereenkomst dat het elektriciteitsverbruik verplicht CO2-neutraal moest zijn en dat er bijgevolg groene en hernieuwbare energie gebruikt moest worden. Het bedrijfsgebouw ligt langs een beekje en het hele complex keert zich bewust naar de groene omgeving. De dertigtal medewerkers beschikken over een kantoorruimte van meer dan 600 m² verdeeld over twee verdiepingen. Op de benedenverdieping is het landschapskantoor aangenaam warm ingericht, met houten opbergkasten, waarin de ventilatie, het akoestische materiaal en de aansluitingen voor het gecentraliseerde stofzuigersysteem onzichtbaar geïntegreerd werden. In deze centrale ruimte, waarvan de wanden met hout bekleed zijn, werden ook de deuren naar de verdieping en naar de toiletten onzichtbaar verwerkt. Door de verschillende configuratiemogelijkheden van de vergaderzaal kan deze multifunctionele ruimte aangepast worden aan alle types vergaderingen en seminaries. De zaal staat in verbinding met de cafetaria die uitgeeft op een terras met zicht op het oude land van Nevele. De technische lokalen bevinden zich op de verdieping waarop een groendak met een prachtig terras werd aangelegd. Dit groendak fungeert als thermische isolatie. Het laat EcoPuur ook toe de rendementsverschillen te testen van de zonnepanelen die er werden geplaatst en die het bedrijf verkoopt en installeert. Door de afkoeling als gevolg van de vochtigheid van de planten, zou het rendement van de zonnepanelen hoger liggen.

Contrast tussen beton en groen
Het concept van denc!-studio bestaat uit een magazijn van 700 m² dat in contact staat met de kantoren. Ook al was het de bedoeling om een 100% ecologisch project uit te werken, toch kon men bij de bouw van het magazijn niet anders dan rekening te houden met de dagdagelijkse realiteit. “Aanvankelijk dachten we aan een houten structuur voor het magazijn, maar het risico dat de vorkheftrucks ze zou kunnen beschadigen, en zelfs doorboren, was te groot” legt Bart Cobbaert uit. Uiteindelijk koos het team voor beton. Deze constructie met strakke lijnen staat ietwat in contrast met de omgeving, maar binnenkort zal het koude beton van het magazijn bedekt zijn met wilde wingerd, wat het visuele effect van een verticale tuin zal laten ontstaan. Een andere interessante eigenschap van het magazijn zijn de ‘LightCatchers’, actieve lichtkoepels in glas die op het dak geplaatst zijn. De spiegels van de LightCatchers worden gestuurd door sensoren die constant de optimale lichtinval zoeken om zo het daglicht in het magazijn binnen te brengen. Deze sensoren werken op een ingebouwd zonnepaneeltje, zodat de koepel volledig autonoom werkt.

‘Ecomotica’ of ecologisch gedreven domotica
Eveneens vanuit een milieuvriendelijke visie ontwikkelde het team het ‘Ecomotica’- domoticasysteem, dat voor een optimaal energiebeheer zorgt binnen het bedrijf. “Het systeem werd intern ontwikkeld en staat volledig in het teken van een energiezuinige levensstijl” zegt Bart Cobbaert. Hoewel ze zeer weinig energie verbruiken, hebben de computers, de elektrische fi etsen, de elektrische huishoudapparaten en de verlichting toch een zekere energiebehoefte. ‘Ecomotica’ stemt de energiebronnen af op de behoeften van de gebruikers van het gebouw en garandeert een optimaal comfort. “Het werkt bijvoorbeeld met CO2-sensoren. Via deze sensoren kan het beheersysteem vaststellen dat er op een bepaalde plaats in het kantoor veel mensen aanwezig zijn, wat meer warmte genereert, en beslissen om het ventilatiesysteem zodanig bij te regelen dat de temperatuur aangenaam blijft” verduidelijkt de architect. De beschikbare energie wordt deels opgewekt door zonnepanelen.

Cradle to cradle
Van de installaties voor waterterugwinning tot de door zonnepanelen gevoede laadpalen voor elektrische voertuigen en de consumptie van Oxfam-drankjes en -producten... het valt niet te ontkennen dat EcoPuur duurzaamheid in een zeer ruime betekenis van het woord toepast. Kiezen voor duurzaam kantoormeubilair was dan ook vanzelfsprekend voor de ontwerpers. Daarvoor deed de coöperatie een beroep op meubelfabrikant Steelcase en zijn partner Buro Modern. Het meubilair van Steelcase past immer perfect in een visie van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het feit dat Steelcase het Cradle to Cradle principe toepast voor de productie van zijn meubels, was een doorslaggevende factor. De kerngedachte van dit principe, waarvan Michael Braungart de grondlegger is, is dat producten na gebruik volledig gerecycleerd en hergebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Er is dus geen afval meer, want reststoffen worden opnieuw grondstoffen. Een fi losofi e die perfect aansluit op het passieve kantoorproject De Pit, waarbij ‘pit’ staat voor de energiebron waaruit nieuw leven voortspruit.

Kim VERHEGGE 

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


KANTOORMEUBILAIR

De prominente aanwezigheid van hout zorgt voor een gezellige sfeer in het gebouw.


De kantoorruimten werden ingericht in de vorm van open landschapskantoren die de informele communicatie stimuleren.
De ruime refter werd ingericht met het ‘B Free Lounge’-meubilair van Steelcase en met de ‘pepermuntlampjes’ van RZB (serie Flat Kreis) aan het plafond.
In een centrale houten structuur in deze ruimte is de trap naar de verdieping onzichtbaar geïntegreerd.
Dankzij de opklapbare en verrijdbare ‘Flip Top Twin’-tafels van Steelcase zijn in een handomdraai verschillende meubelopstellingen mogelijk voor de vergaderzaal.
Op het gebied van mobiliteit stimuleert EcoPuur het gebruik van de fiets. Om de werknemers de mogelijkheid te bieden zich op te frissen, werden er douches en opbergkastjes voorzien.
Via een spiegelsysteem volgen de op het dak geïnstalleerde ‘LightCatchers’ (een Belgische innovatie van Econation) het zonlicht om het licht op te vangen, te versterken en optimaal te verstrooien in het magazijn.


Last update: 16/10/2017 10:03:31