Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
image (2)
Rue de la Régence. Foto : Marc Detiffe
image (3)
Het inrichtingsproject sluit aan op een designbenadering die afgestemd is op de architectuur van het gebouw. De uitwendige kenmerken van het gebouw, en vooral de harmonieuze raambogen, werden naar binnen gebracht.
image (4)
Een unieke centrale trap zorgt voor de communicatie tussen de drie verdiepingen. Boven de trap hangt een indrukwekkende luchter, als een soort van centrale totem, die voor de verlichting zorgt.
image (5)
De verticale link tussen de verschillende bouwlagen vormt de wervelkolom van het project. De bibliotheek werd rond de trap ingericht, terwijl een glazen kubus een visuele identiteit tussen de verdiepingen creëert.
image (6)
image (7)
image (8)
image (9)
image (10)

JONES DAY


EEN HARMONIEUS EVENWICHT TUSSEN INTERIEUR EN EXTERIEUR ARCHITECTUUR

Voor de inrichting van haar nieuwe ruimten in de prestigieuze Zavelwijk in Brussel, besloot het advocatenkantoor Jones Day een beroep te doen op Admos. Een opdracht die Admos concreet uitwerkte tot een modern concept op maat en geïnspireerd op de architecturale vormen van de voorgevel van het gebouw.

Reden voor de verhuizing is de uitbreiding van het advocatenkantoor. “We wilden niet alleen onze activiteiten maar ook onze praktijken uitbreiden” aldus Sébastien Champagne, advocaat-vennoot bij Jones Day. De bedoeling van het project was om werkplekken te voorzien voor het huidige personeelsbestand van een veertigtal advocaten, een aantal dat op termijn tot een zestigtal advocaten zal oplopen. Er moesten dus evenveel gesloten kantoren komen, naast enkele grote ruimten voor het backofficepersoneel.
De beslissing om de oude kantoren te verlaten, kwam er begin 2013 en in april 2014 was de verhuizing rond. Het project werd uitgevoerd in het kader van een huurcontract, aangezien Jones Day beleidsmatig geen eigenaar van zijn kantoren is. Er werd voor een verhuizing geopteerd omdat het niet mogelijk was om de oppervlakte te vergroten op het vorige adres in de Brand Whitlocklaan, een locatie die overigens onvoldoende in het oog sprong. “We kenden ons toekomstige gebouw in de Regentschapstraat goed omdat we er vaak kwamen toen de Rechtbank van Koophandel er nog gevestigd was. Het gebouw is centraal en dus ideaal gelegen” verklaart Sébastien Champagne, die deel had in de keuze van de locatie. “Een zakenwijk en een historisch centrum vlak bij het Justitiepaleis, belangrijke actoren in de economische wereld en de Europese instellingen”.
Eens de keuze vaststond, heeft het advocatenkantoor een facilitator ingeschakeld om de onderhandelingen te voeren. Na een offerteoproep werd de verhuizing van het 2.500 m² tellende kantoor naar een ruimte van 4.000 m² toevertrouwd aan het architectenbureau Admos. “We hebben er heel bewust voor gekozen niet samen te werken met een partner die al te veel ervaring had met advocatenkantoren en die daardoor in de verleiding kon komen om een nieuwe versie van reeds uitgevoerde projecten te implementeren”. Het doel van Jones Day was uiteindelijk om het project niet helemaal te delegeren maar betrokken te blijven bij de rijping van het verhuisproces: “We waren op zoek naar een partner met wie we een dialoog konden aangaan zonder een strak stramien opgelegd te krijgen”. Een klantgerichte aanpak die precies past in de filosofie van Admos.

Van buiten naar binnen
Het inrichtingsproject dat voor Jones Day uitgewerkt werd, sluit aan op een designbenadering die afgestemd is op de architectuur van het gebouw. Admos koos ervoor om de uitwendige kenmerken van het gebouw naar binnen te brengen, heel in het bijzonder de harmonieuze raambogen.
De keuze van het inrichtingsmateriaal en het meubilair is geïnspireerd op het beroep van advocaat. “Het was onze bedoeling om klassieke kantoren een moderne en dynamische elegantie te geven, zonder toegevingen aan modeverschijnselen”. Met dat doel voor ogen werd al het meubilair op maat gemaakt.
De nieuwe indeling van de ruimte omvat nu een conference center voor het onthaal van de cliënten. Deze grote, volledig uitgeruste zaal beschikt over een Wi-Fi-netwerk voor de gasten en een kleine lounge. Er is ook een tweede, moduleerbare zaal. Om te vermijden dat er kabels zichtbaar zouden zijn, werd de nodige spitstechnologie voor alle voorzieningen geïntegreerd in de tafels, plafonds, vloeren en muren. “De uitdaging was om onze cliënten te kunnen ontvangen in de best moduleerbare omstandigheden, maar ook om over comfortabele kantoorruimten en een gezellige bibliotheek te beschikken” legt Sébastien Champagne uit.

Link tussen de verdiepingen
De verticale link tussen de verschillende bouwlagen vormt de wervelkolom van het project, aldus Christophe Erkens. Een unieke centrale trap zorgt voor de communicatie tussen de drie verdiepingen. De bibliotheek, waarvan het meubilair volledig op maat ontworpen is, werd rond de trap ingericht, terwijl een glazen kubus een visuele identiteit tussen de verdiepingen creëert. Boven de trap hangt een indrukwekkende luchter, als een soort van centrale totem, die voor de verlichting zorgt. Om tot dit spectaculaire resultaat te kunnen komen, moesten heel wat berekeningen gemaakt worden met betrekking tot de stabiliteit van de tegels en het beantwoorden aan de brandregelgeving.
“Wat dit project zo interessant maakt, is dat het op maat ontwikkeld is” aldus Christophe Erkens. “Elk onderdeel is uniek, elk meubel werd uitgedacht, getekend, gedetailleerd. Functie en locatie zijn natuurlijk hoofdzaak in dit proces”.
De ultieme uitdaging voor Admos was om een creatieve omgeving te laten ontstaan, die duurzaam is qua look & feel. “Het belangrijkste is dat het interieur van het gebouw tijdloos blijft. En vanuit dat oogpunt is dit project zeker geslaagd”.

Jean-Claude VERSET
Foto's: Yvan GLAVIE  

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


WORKPLACE DESIGN & BUILD


SCHEIDINGSWANDEN



Rue de la Régence. Foto : Marc Detiffe
Het inrichtingsproject sluit aan op een designbenadering die afgestemd is op de architectuur van het gebouw. De uitwendige kenmerken van het gebouw, en vooral de harmonieuze raambogen, werden naar binnen gebracht.
Een unieke centrale trap zorgt voor de communicatie tussen de drie verdiepingen. Boven de trap hangt een indrukwekkende luchter, als een soort van centrale totem, die voor de verlichting zorgt.
De verticale link tussen de verschillende bouwlagen vormt de wervelkolom van het project. De bibliotheek werd rond de trap ingericht, terwijl een glazen kubus een visuele identiteit tussen de verdiepingen creëert.














Last update: 16/10/2017 09:58:27