Profacility - Workplace : Design, Build & Operate
Workplace Projects > Offices
| FR | NL
image (0)
image (1)
image (2)
image (3)
image (4)
Bijzondere aandacht werd besteed aan de akoestiek om het comfort van de medewerkers te garanderen, zowel in de open eilanden als in het restaurant of callcenter.
image (5)
image (6)
image (7)
Iedere medewerker beschikt over een locker voor zijn persoonlijke bezittingen en kiest elke dag zijn werkpost op basis van de activiteiten waar hij mee bezig is.
image (8)
image (9)
Think tank
image (10)

SODEXO HEADQUARTER BELGIUM


Van bureau tot strategische hefboom



Nederland, Zweden, Singapore, … Medewerkers van Sodexo maken van hun passage in België gebruik om bij te leren over de best practices inzake inrichting van de werkplaats. En dat is terecht: de nieuwe kantoren op de Pleinlaan in Brussel vormen een perfecte mix van strategie, branding en "NWOW" (New Ways of Working).

Toen het einde van het huurcontract naderde, moest Sodexo op zoek naar een nieuwe vestiging voor zijn vennootschapszetel. Dat vormde voor het bedrijf de aanleiding om de werkorganisatie en de werkruimte te herdenken. Hieruit werd het “Happy Move“-project geboren. Doel: een moderne en aantrekkelijke werkomgeving creëren, maar ook een uitstalraam vormen voor de vele “Quality of Life“-diensten van Sodexo, met het concept van duurzame ontwikkeling als leidraad.

GLOBAL heeft Sodexo tijdens het hele Happy Move-project begeleid. Met het oog op een optimale zoektocht naar geschikt vastgoed werden eerst de visie van de nieuwe werkomgeving en de noden die daaruit voortvloeien gedefinieerd. Vervolgens kwamen het ontwerp en de uitwerking van de ruimte en de “new ways of working“ in de nieuwe zetel aan de beurt.

Volgens de NWOW-principes werd geopteerd voor een mix van ruimten: open bureau-eilanden worden gescheiden door specifieke ruimten (bubbles, cocoons, lounges, creative rooms, think tanks, cafetaria's, copy corners en vergaderzalen). Er is geen enkel individueel, persoonlijk bureau aanwezig, zelfs niet voor de CEO. Hij gaat immers volledig mee in een cultuur van toegankelijk management.

Prachtige etalage

De nieuwe maatschappelijke zetel biedt vandaag 13% minder werkposten op een oppervlakte die netto met 19% afnam. Die aanzienlijke winst op het vlak van ruimtelijke rendabiliteit gaat gepaard met een ongeziene flexibiliteit, wat de structurele evolutie en strategische richting van de onderneming ondersteunt. De kantoren op de Pleinlaan zijn ook een prachtige etalage voor de diensten van Sodexo geworden: restauratie, conciërgediensten, wasdiensten, groenonderhoud ... Er werd trouwens een speciale ruimte toegevoegd op verdieping -1, waar een ruim, moduleerbaar en zeer goed verlicht restaurant werd ingericht.

Duurzame ontwikkeling

Architecturaal gezien worden in de zetel van Sodexo veel "groene" oplossingen gebruikt: vloerbekleding, meubels, beheer van de verlichting door daglichtsensoren … Deze designkeuzes passen in een bredere samenwerking die van duurzame ontwikkeling een dagelijkse realiteit wil maken in de onderneming, door te opteren voor een gezondere levensstijl (promoten van fiets en trap, een moestuin, insectenhotel, bijenkasten …). Toegankelijkheid van de kantoren, parkeermogelijkheid en nabijheid van het openbaar vervoer behoorden uiteraard tot het eisenpakket van Sodexo.

De Brusselse kantoren van Sodexo vormen een precedent voor de groep. Daarom worden ze regelmatig bezocht door medewerkers van andere vestigingen. Een road book werd uitgewerkt, zodat de klanten van de groep de nieuwe zetel kunnen ontdekken. De medewerkers zijn trots op hun nieuwe zetel en nodigen er graag klanten en journalisten uit…

Fotos Marc Detiffe

 

Partners en leveranciers die aan het project meewerkten


WORKPLACE DESIGN & BUILD







Bijzondere aandacht werd besteed aan de akoestiek om het comfort van de medewerkers te garanderen, zowel in de open eilanden als in het restaurant of callcenter.




Iedere medewerker beschikt over een locker voor zijn persoonlijke bezittingen en kiest elke dag zijn werkpost op basis van de activiteiten waar hij mee bezig is.


Think tank




Sodexo wilde investeren in een "modelkeuken" voor zijn klanten. Deze omvat tal van innovatieve en technologische oplossingen.








Last update: 16/10/2017 09:59:25