FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  

Meervoudige verandering

De groene noordgevel geldt momenteel als de grootste groene gevel van Europa en telt meer dan 100 soorten fauna en flora. Foto © Ronald Tilleman
De Nederlandse stad Venlo besliste resoluut voor een doorgedreven duurzaamheidsbeleid, vastgelegd in het zevenpuntenplan ‘Venlo Principles’*, waarin het de principes van ‘cradle to cradle’ (C2C) met chemicus Michael Braungart en architect William McDonough als grondleggers, omarmd. Milieudoelstellingen en het invoeren van NWOW werden geïntegreerd aangepakt bij de bouw van het innovatieve stadskantoor.


In 2010 won architectenbureau Kraaijvanger (Rotterdam – NL) de door Venlo uitgeschreven wedstrijd voor het nieuwe stadskantoor. Bij de selectie werd het ontwerp ondergeschikt gesteld aan de ‘mindset’ van de kandidaten, m.a.w. aan hun visie op ‘cradle to cradle’ en duurzaamheid.

De werf kon in 2012 starten. Voor het architectenbureau was dit het eerste project waarbij voluit voor C2C werd gegaan, al was ‘duurzaam bouwen’ al lang meer dan een aandachtspunt. Daniëla Schelle, associate partner / interieurarchitect: “Om precies te zijn werd het ganse project ontwikkeld vanuit de C2Cgedachte, want C2C is geen certificering van een gebouw, maar focust eigenlijk op producten. Gelukkig zijn er vandaag ook steeds meer producten beschikbaar die beantwoorden aan de C2C principes, maar zes jaar geleden bij de opstart van het ontwerp, lag dat toch wat moeilijker”. Edward Timmermans, projectcoördinator, sluit aan: “Door dit project zijn een aantal leveranciers ingestapt in het C2C verhaal. Het is de som van de combinatie van producten en verwerking die het finale resultaat heeft bepaald”.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


28/05/2019
 Ander nieuws
Ontdek de FläktGroup AP Bio luchtreiniger conform EN 14476
| 03/12/2020
Automatische deuren en contactloze activeringsunits voor optimale hygiëne
| 02/12/2020
Rentokil Initial BeLux is nieuwe corporate partner van IFMA
| 01/12/2020
Facility Manager in Frankrijk? Zeg maar DET!
| 30/11/2020
Kostprijs van een werkplek in Frankrijk
| 27/11/2020

Meer news