FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » IoT, een grote vooruitgang voor facility management

IoT, een grote vooruitgang voor facility management

Het is opvallend hoe telkens weer bepaalde begrippen in een bepaalde periode herhaald opduiken. De voorbije decennia werd alles ‘digitaal’ en meer recent ook nog ‘mobiel’. Vandaag is ‘smart’ het nieuwe toverwoord dat aan zowat alles kan gekoppeld worden, waaronder dus ook ‘smart buildings’. Om dat inhoud te geven duikt nog een ander begrip steeds vaker op: IoT (Internet of Things).

“Tegen 2022 zullen er 110 miljoen toestellen van zeer uiteenlopende aard – een lichtpunt, een toegangspoort, een verwarmingsketel, een koelkast… - geconnecteerd zijn via het Internet” aldus Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van Proximus. Die connectie kan bedraad zijn, maar zal met zekerheid vooral draadloos verlopen via SIM-kaarten en SIMless oplossingen (virtuele, softwarematige SIM-kaart).

Tony Keane, president & CEO IFMA worldwide, knoopt graag aan bij dit tot de verbeelding sprekende gegeven en verwacht dat een triljoen sensoren actief in gebruik zullen zijn tegen 2025. Gemiddeld zullen 120 gebouwsensoren operationeel zijn per mens die in een gebouw werkt of leeft. Hij benadrukt dat gebouwen in de praktijk meestal slechter presteren dan ze ontworpen zijn – gemiddeld -30 à -40% – in het bijzonder voor wat energieprestatie betreft. Tony Keane is ervan overtuigd dat facility management nood heeft aan gespecialiseerde energiemanagers, maar evenzeer aan ‘watermanagers’ om het gebrek aan gespecialiseerde kennis binnen het vakgebied te compenseren. Het genereren van enorme datahoeveelheden heeft echter weinig zin zonder ze te onderwerpen aan een grondige analyse en interpretatie. Vandaag wordt iets meer dan 60% van de beschikbare data niet zinvol benut. “Het beheer van smart buildings vereist kennis en het standaardiseren van FM-oplossingen die wereldwijd schaalbaar zijn dringt zich op” aldus Tony Keane.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


15/01/2018
ICT en Telecom - Facility Management
 Ander nieuws
Strategische technologietrends voor 2022
| 19/01/2022
Ultralichte batterij-aangedreven rugstofzuiger met sterke zuigkracht
| 18/01/2022
Nieuwe oplossingen voor architecturale kantoorverlichting
| 17/01/2022
Kantoren veiliger en toegankelijker dank zij Nuki Smart Lock
| 14/01/2022
Eerste Cleantech Hero Energie
| 14/01/2022

Meer news