FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Optimaal space management in een attractieve NWOW-omgeving

Optimaal space management in een attractieve NWOW-omgeving

Lindsay Devos,_Raf-Boterdaele & Armelle Philippart
Midden 2017 was de inhuizing van het gebouw ‘Troon’ aan het Troonplein in Brussel zowat de apotheose voor de uitrol van het ‘AXA Smart Office’-concept, de visie van AXA Belgium op het nieuwe werken, dat in 2012 tot stand kwam. Op dat ogenblik werd besloten om de NWOW-ratio van 7 werkplekken per 10 medewerkers terug te brengen naar 6 per 10.

“De ervaringen van het gebouw Marnix lagen aan de basis van de beslissing”, kadert Rafael Boterdaele, head of building & facilities bij AXA Belgium. “Daar lag de sharing ratio van de kantoren in de realiteit initieel op 8 werkposten per 10 werknemers. Voor het beheer werden twee keer per jaar manuele tellingen gedaan gedurende twee weken.” Nadeel van die methode is dat de rapportering van de resultaten redelijk wat tijd vergde en dat de resultaten soms gecontesteerd werden.

“In 2016 begon IoT (Internet of Things) aan zijn opmars en dat leek ons een oplossing te kunnen bieden om honderd procent objectieve resultaten te bekomen die bovendien op continue basis kunnen worden gegenereerd”, blikt Rafael Boterdaele terug.

Niet over één nacht ijs
In eerste instantie is nagegaan wie op dat ogenblik de spelers op de markt waren. “Met Spacewell, voorheen MCS Solutions, werd in 2017 een testcase opgezet met een 50-tal sensoren in één vleugel van het gebouw”, licht Rafael Boterdaele toe. “De testcase ging echter verder dan het uitzoeken van een equivalent voor de vroegere manuele tellingen. Zo werden ook partijen als Vinçotte en de afdeling IMEC van de Universiteit Gent betrokken om na te gaan in hoeverre de installatie van IoT-sensoren gepaard zou gaan met schadelijke stralingen die eventueel de gezondheid van de medewerkers kunnen beïnvloeden. Het gebruik van de IoT-technologie heeft eveneens als voordeel dat het volledig buiten het IT-netwerk van AXA kan functioneren wat een voordeel biedt vanuit IT-securityeisen.”


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


05/03/2019
Facility Management
 Ander nieuws
Leefmilieu Brussel lanceert nieuwe seminaries en opleidingen rond duurzame gebouwen
| 03/07/2020
Green at the Office creëert een veilige groene ruimte op kantoor
| 02/07/2020
The sustainable ambition for the FM sector
| 01/07/2020
Herbruikbare binnenwanden van JuuNoo winnen internationale designprijs
| 30/06/2020
Coronavirus en ventilatoren gaan niet goed samen
| 29/06/2020

Meer news