FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Ontwikkelingsperspectieven voor facility management in Belgie

Ontwikkelingsperspectieven voor facility management in Belgie

Zonet is het derde Belgische FM Trendrapport verschenen, een diepgaand marktonderzoek in de wereld van het Facility Management op initiatief van IFMA Belgian chapter en Procos Group. Het eerste FM Trendrapport verscheen in 2015. Om een heldere vergelijking tussen de resultaten toe te laten, wordt dezelfde methodiek tweejaarlijks gehanteerd en dezelfde groepen bevraagd.

Jos Duchamps, managing director bij Procos Group: “Ook in deze editie vergelijken we de kerncijfers, de trends en evoluties van de Belgische markt van Facility Management met deze in Nederland. Meer dan in de vorige edities traden we in overleg met de onderzoekers van Twynstra Gudde om de verschillen tussen de landen te analyseren en te begrijpen.”

Facility Management is goed voor 1,15% van het Belgische bruto binnenlands product (bbp). In Nederland is dit 2,6% van het bbp voor de vergelijkbare deelmarkten. “In Nederland is het percentage outsourcing veel hoger dan in België: 66% tegenover 48%”, gaat Jeroen Weltens, consultant bij Procos Group verder. “Nederland kiest veel gemakkelijker voor outsourcing, het inhuren van consultants en TFM. In België bewaart de Facility Manager graag de controle over het aanbieden van de ‘user experience’. Het is een uitgesproken cultuurverschil tussen de FM-markten van beide landen.”

War for Talent
Het FM Trendrapport 2019 toont aan dat de Facility Manager een belangrijke rol speelt in de war for talent. “Het gaat niet alleen om het aantrekken en behouden van talent voor de organisatie, maar ook in het FM-departement is er duidelijk een grote vraag naar gepaste skills”, aldus Ine Schaeps, consultant bij Procos Group. “Er studeren slechts 40 bachelors en twintig masters per jaar af in de studierichting Facility Management”, voegt Jos Duchamps eraan toe. “Het onderwijs kan helaas niet leveren waar de bedrijven nood aan hebben, zowel kwantitatief als kwalitatief. We mogen gerust spreken van een knelpuntberoep.”


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


06/01/2020
Facility Management
 Ander nieuws
De nieuwe generatie LIM-stoelen zijn minimalistisch, flexibel en behaaglijk
| 26/01/2021
Infineon introduceert multifunctionele ID-kaart met betalingsfunctie
| 25/01/2021
TomTom Traffic Index 2020: verkeersdrukte daalt met 20% in Coronajaar
| 22/01/2021
Royal Ahrend verstevigt internationale marktpositie in Centraal en Oost-Europa
| 22/01/2021
Gemotoriseerde tweewieler herontdekt
| 21/01/2021

Meer news