FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Het belang van een goede akoestiek op kantoor

Het belang van een goede akoestiek op kantoor

Het klinkt u ongetwijfeld wel bekend in de oren: pratende collega’s, telefoongesprekken aan het bureau, het geluid van de printer, het zoemen van computers, sterk aanwezige ventilatie, enzovoort.

Geluidsoverlast op kantoor en het daarbij horende gebrek aan privacy, is een ergernis van vele werknemers.

Een degelijke akoestiek op kantoor is dan ook een must.

HET LANDSCHAPSKANTOOR
Landschapskantoren maken al langer deel uit van het huidig kantoorbeeld. Dergelijke open offices kunnen echter nefaste gevolgen hebben voor heel wat werknemers.

‘Open office’ stond initieel voor een open werkruimte met als doel de teams te versterken en een soort van ‘verbondenheid’ onder collega’s te creëren. Daar denkt men tegenwoordig anders over.

Landschapskantoren bevorderen dan wel het contact tussen de collega’s, maar zorgen ook voor heel wat afleiding.

DE GEVOLGEN VAN EEN SLECHTE AKOESTIEK OP KANTOOR
Dat geluidsoverlast ook nefaste gevolgen heeft voor het personeel, is dan ook geen verrassing. Zo blijkt dat heel wat medewerkers ontevredenheden vaststellen bij slechte akoestiek op kantoor.
  • Ongewenste geluiden maken dat de productiviteit aanzienlijk daalt. Ze moeten steeds opnieuw hun concentratie vinden nadat ze gestoord worden.
  • Geluidsoverlast vreet aan het energiepeil van werknemers, die bovendien ook gemakkelijker de focus verliezen. Het gevolg? Een toename aan burnouts.
  • Maar een voortdurende blootstelling aan lawaai houdt ook andere gezondheidsrisico’s in. Denk hierbij aan hoofdpijn, rugklachten, nekklachten of hogere bloeddruk. Zo zal veel meer personeel op regelmatige basis ziek vallen.
MOETEN WE OPEN OFFICES AFSCHAFFEN?
Heel vaak wordt (verkeerdelijk) gedacht dat open offices alleen maar negatieve effecten hebben op werknemers. Niets is minder waar.

Daarom gingen onze specialisten bij DOX Acoustics aan de slag om akoestische oplossingen te vinden voor geluidsoverlast op kantoor, zonder komaf te maken met landschapskantoren. Zo raden we steeds aan het akoestisch comfort in 3 stappen aan te pakken:
  1. Optimaliseer de volledige ruimte akoestisch
  2. Voorzie verschillende werkgroepzones, al dan niet volgens functies
  3. Verbeter individuele werkplekken akoestisch
Op deze manier creëert u een rustige werkplek voor iedereen, zelfs in een open office. Onze belangrijkste tip? Speel slim in op de indeling van uw kantoor.

Zo zet u het salesteam, waarbinnen veel gepraat en getelefoneerd wordt, het best verder weg van een ingenieursteam, waar concentratie en focus noodzakelijk zijn.

AKOESTISCHE OPLOSSINGEN
Een extra dimensie geven aan uw vergaderingen? Met transparante vergaderruimtes creëert u geluidsafscherming van de rest van het kantoor, zonder het team ook visueel af te schermen.

Dergelijke akoestische glaswanden zijn niet alleen geluidsisolerend, maar kunnen ook geluidsabsorberend afgewerkt worden! De mobiele variant, De Bubble - onze verplaatsbare, akoestische cabine op maat – kan dan weer eender waar in uw kantoor geplaatst worden, en zo op de voet en in alle rust de groei van uw bedrijf volgen.

Kortom, u creëert op slag een aangename werksfeer in een gezond binnenklimaat dankzij goede akoestiek op kantoor.
  • Ook plafond- en wandpanelen zijn een perfecte oplossing wanneer u de nagalm in uw werkruimte wil verlagen. Hier vindt u enkele van onze realisaties terug.
  • Wie graag op een creatieve manier wil werken aan een verbeterde akoestiek, kiest dan weer best voor akoestische bekleding of speelse design elementen. Door middel van akoestische kubussen, kegels, zuilen enz. die je vrij in de ruimte kan plaatsen of hangen, verbeter je in no time je ruimteakoestiek.
  • Ten slotte kan je ook voor een functionele oplossing gaan en kiezen voor akoestisch meubilair. Zetels, volledige zithoeken, verlichting, archiefkasten, … Personaliseer uw ruimte zoals u het wenst en draag tevens bij aan een gezond binnenklimaat!
Benieuwd welke oplossingen de beste akoestiek op uw kantoor garanderen? Neem gerust contact op met onze specialisten, dan bespreken we dit samen met u!


Tom Dox, business development manager, DOX Acoustics19/02/2020
Gebouwen en Technieken
 Ander nieuws
Meer zakenreizen, maar duurzaam reizen blijft uitdaging
| 15/08/2022
De werkomgeving is op weg voor ‘phygital’
| 08/08/2022
Gen X-Y-Z, complementair op de werkvloer
| 01/08/2022
Nederland blaast warm en koud bij elektrisch rijden
| 25/07/2022
Zonwerende folie beschermt ouderen van Woonzorgcentrum Meulenbroek
| 19/07/2022

Meer news