FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Robot en mens werken versterkend

Robot en mens werken versterkend

Technologie speelt een steeds belangrijker rol in het huidige en toekomstige Facility Management, horen we herhaald op congressen. Daarbij worden digitalisering, IoT en robotica in één adem genoemd. Om die begrippen als bruikbare technologie opgediend te krijgen, zijn specialisten van uiteenlopende aard nodig.

Jelle Saldien, associate professor bij de interdisciplinaire onderzoeksgroep imec-mict-ugent en verbonden aan het Department of Industrial Systems Engineering and Product Design (Campus Kortrijk), helpt ons op weg in de wereld van robots. “Een robot kan fysiek zijn of puur softwarematig zijn, met een belangrijke toekomstige rol voor artificiële intelligentie (AI), want een robot moet autonoom beslissingen kunnen nemen.”
Vandaag worden robots vooral ontwikkeld als autonome machines die taken overnemen die voor de mens als saai, vuil of eentonig worden ervaren. Robots kunnen dergelijke taken bovendien sneller, nauwkeuriger en onvermoeibaar uitvoeren.
De nadruk in de toekomst wordt meer verlegd naar de assisterende rol van robots ten opzichte van de mens. Jelle Saldien: “De mens is eerder zwak als het op geheugen aankomt en het uitvoeren van repetitieve exacte taken. Daar komt de robot aan zet, terwijl de mens sterk is in creativiteit en aanpasbaarheid. Vroeger probeerde de mens zoveel mogelijk parate kennis te vergaren, vandaag zoeken we op het internet snel op wat we nodig hebben en beschikken zo over veel meer kennis dan we ooit kunnen onthouden.”

Drie groepen
Net als elke verandering schrikt nieuwe technologie af. Europa is behoorlijk terughoudend voor robots en AI. Nieuwe technologie is echter niet te stoppen. Het komt erop aan er een geschikt verdienmodel rond te creëren dat ten dienste staat van de maatschappij. Jelle Saldien maakt onderscheidt tussen drie groepen robots: industriële, professionele en persoonlijke. Industriële robots zijn het meest bekend vanuit bijvoorbeeld de autoassemblage. In de periode 2016 - 2017 steeg hun aantal wereldwijd met meer dan 30%, volgens de IFR (International Federation Robots). De professionele robots kenden de grootste stijging met meer dan 85%, terwijl er 25% meer persoonlijke robots in actie kwamen.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


13/07/2020
Facility Management
 Ander nieuws
Nieuwe 'Matter'-connectiviteitsstandaard voor IoT-oplossingen
| 24/06/2021
Is er nog aandacht voor het werken?
| 23/06/2021
Aantrekkelijke werkgever door uitgebreid aanbod telewerken
| 22/06/2021
Nieuwe opties voor Linde orderpicktrucks besparen tijd en kracht
| 22/06/2021
Fietsplan
| 21/06/2021

Meer news