 |
Nu al tot 5°C koeler dankzij spectraal selectieve raamfolies
|
|
Met temperaturen die regelmatig de 20°C overstegen, bracht het voorjaar ons de voorbije maanden aangenaam lenteweer. Binnen in de gebouwen konden we echter ook al de keerzijde van de medaille voelen: mede door de hoge isolatiegraad en een ruime aandeel glas, werd het daar al snel te warm. Met passieve koeling door middel van performante en quasi onzichtbare spectraal selectieve raamfolies heeft Umisol een adequate en betaalbare oplossing in huis.
Uit recente metingen blijkt dat deze raamfolies, bij een maximale buitentemperatuur van 24°C, in het interieur een temperatuurdaling van bijna 6°C kunnen bewerkstelligen. Bij een gemiddelde maximum buitentemperatuur van 21°C, gemeten over meerdere dagen, bedraagt het temperatuurverschil om en bij de 4°C. Dat het nog sterker kan, bewijst een ander project waar, bij een buitentemperatuur van 28°C, een temperatuurverschil van 8°C werd opgemeten.
Verhoogd comfort
Hoewel de specifieke temperatuurdaling afhangt van de bestaande beglazing, lijdt het geen twijfel dat de optische filters het thermische comfort verhogen en de kost van (actieve) koeling verlagen. Bovendien houden ze 99,5% van de uv-straling tegen, waardoor het interieur tegen verkleuring beschermd wordt. Dat alles zonder te verduisteren, en dus zonder nood aan extra binnenverlichting. “Onze innovatieve raamfolies combineren een optimale warmtewering met een uiterst hoge lichtdoorlaatbaarheid, terwijl het aanzicht van het gebouw onveranderd blijft”, vat zaakvoerder Francis Denoo samen.
Klimaatdoelstellingen
Steeds meer gebouwen vinden in passieve koeling een oplossing voor de klimaatuitdagingen en de regulering omtrent energieprestaties. De Europese klimaatdoelstellingen zetten nu eenmaal sterk in op de gebouwde omgeving, die vandaag goed is voor 40% van het energieverbruik en bijna een derde van de CO2-uitstoot. Zo moet het jaarlijkse renovatietempo, dat varieert van 0,4 tot 1,2%, op z’n minst verdubbelen.
Aangezien het plaatsen van Umisol-raamfolies de nood aan actieve koeling verlaagt, gaan met de ingreep ook de CO2-emissies van het gebouw omlaag. “Zo zorgt onze toepassing er mede voor dat gebouwen de klimaatdoelstellingen zullen halen”, stelt Francis Denoo.
|
02/07/2020
Gebouwen en Technieken
|