FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Stad Gent zet met virtuele PPA in op duurzame aankoopstrategie

Stad Gent zet met virtuele PPA in op duurzame aankoopstrategie

Stad Gent won recent een Europese 'Procura+ Award' voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu Gent aan de Rigakaai. De Stad neemt de opgewekte energie van de 15.000 zonnepanelen integraal af voor gebruik in eigen gebouwen. Beauvent, eigenaar van de PV-installatie, wekt de stroom op en verkoopt die door aan Stad Gent. Gentenaars konden via een burgercoöperatie in het project investeren. We gaan met Sara Verlinde (Stad Gent, Departement Facility Management, Dienst Beleidsondersteuning) nader in op dit pioniersproject met duurzame aankoopstrategie via een virtuele Power Purchase Agreement (PPA).

Sara Verlinde neemt binnen de Dienst FM Beleidsondersteuning vanuit de cel EPMO (Enterprise Project Management Office) als klimaatregisseur stadsgebouwen projecten op die buiten de reguliere werking van FM vallen: “De lange termijndoelstelling is dat onze gebouwen tegen 2050 klimaatneutraal zijn. De tussendoelstelling houdt in dat we tegen 2030 55% CO2 besparen ten opzichte van 2015.” Karin Stemgée (departementshoofd Facility Management Stad Gent): “In het bestuursakkoord zijn ook kortetermijndoelstellingen opgenomen. We willen per jaar 3% energie besparen in onze stadsgebouwen en tegen 2024 30% van het elektriciteitsverbruik uit lokaal geproduceerde hernieuwbare energie halen. De Power Purchase Agreement kadert in die 30%-doelstelling. We investeren zelf in zonnepanelen, maar zelfs als we al onze daken maximaal volleggen, kunnen we de doelstellingen niet halen. We moeten dus uitkijken naar andere pistes voor lokaal geproduceerde stroom.”


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


18/01/2023
Energie en Milieu
 Ander nieuws
Nieuwe ESET-oplossing voor kleine bedrijven en thuiskantoren
| 12/04/2024
Assa Abloy On Tour met Dual Drive dockpoort
| 11/04/2024
Humanscale introduceert M/Connect 3
| 11/04/2024
World Hand Hygiene Day met Tork
| 10/04/2024
VINCI Energies in België verkoopt residentiële PV-activiteiten
| 09/04/2024

Meer news