FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » De vuurvergunning is niet alleen een contractuele eis van de verzekeraar…

De vuurvergunning is niet alleen een contractuele eis van de verzekeraar…

Bedrijven zijn bijzonder kwetsbaar voor brand tijdens bouw-, verbouwings-, renovatie- en reparatiewerkzaamheden. Bij deze zogenaamde werkzaamheden met “hittepunten” worden verschillende werktechnieken gebruikt waarbij ofwel een open vlam wordt gebruikt, vonken worden veroorzaakt, hoge temperaturen worden geproduceerd of "hittepunten" in een onderdeel worden gevormd. Dit is vooral het geval bij lassen, slijpen, snijden, thermisch strippen of zelfs het heet aanbrengen van een waterdichte coating. De lijst van technieken en situaties met een hoog risico is lang. Voorbeelden van brand tijdens of na dit soort werkzaamheden zijn helaas veelvoorkomend.

Elk bedrijf moet zich ervan bewust zijn van de risico's die gepaard gaan met incidentele werkzaamheden op hotspots. De Codex over het welzijn op het werk vereist zelfs de voorafgaande toestemming van de werkgever op basis van een risicoanalyse die specifiek gericht is op dit type werkzaamheden. Het gebruik van een vuurvergunning, of beter gezegd een “voorafgaande toestemming voor uit te voeren werkzaamheden met hittepunten”, is een effectieve manier om brand te voorkomen. Bovendien levert het opstellen van een vuurvergunning het bewijs dat er een specifieke brandrisicoanalyse voor het werk is uitgevoerd.
Het zou hoe dan ook een ernstige vergissing zijn om het opstellen van een vuurvergunning te beschouwen als een loutere formaliteit die gekoppeld is aan het verzekeringscontract.Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


31/10/2023
Veiligheid & beveiliging
 Ander nieuws
Slimme veiligheidscheck voert strijd op tegen sociale fraude
| 24/05/2024
Galadiner ter ondersteuning van ‘Team Katja – FM against cancer’
| 23/05/2024
EPD’s voor Low-Carbon floatglas van AGC
| 23/05/2024
Kärcher wint Innovation Award op de beurs Interclean 2024
| 22/05/2024
Er beweegt een en ander rond smart buildings
| 22/05/2024

Meer news