FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Zij aan zij op de werkvloer maar wie voert welke taken uit?

Zij aan zij op de werkvloer maar wie voert welke taken uit?

Distributiecentra en magazijnen zoeken continu efficiëntere manieren om de supply chains te optimaliseren. Artificiële intelligentie (AI) wordt steeds meer ingezet om de voorraad proactief en in realtime aan te passen, en alsmaar sneller te leveren. Dit proces faciliteert dan weer robotisering en cobotisering. Zo krijgt de mens nieuwe collega’s én taken op de werkvloer.

Globaal genomen verwacht men dat bedrijven tegen 2030 jaarlijks ruim 21% meer autonome mobiele robots (AMR’s) inzetten. Het snelst groeiende robottype in Europa is, volgens Inkwoord research, de zelfrijdende vorklift. Het gebruik ervan zou tegen dan jaarlijks stijgen met 22,5%. Warenhuis drones komen met 22,48% op de tweede plaats. Vooral warenhuizen en e-commercebedrijven kijken steeds vaker naar deze onbemande vliegende robots. Ze werken bijvoorbeeld al in IKEA. Heel populair momenteel zijn de zogenaamde GTP’s, de goods-to-person picking robots. Die brengen producten naar een medewerker in het magazijn. Momenteel bedraagt het aandeel GTP’s ruim 44%. In opmars zijn de onbemande grondvoertuigen (UGV’s). Die nemen taken over die voor de mens bijvoorbeeld te gevaarlijk of onmogelijk zijn. In de toekomst oefenen heel wat werknemers hun job ook uit met een mensgrote robot, een zogenaamde cobot, aan hun zijde. Deze voert taken uit die repetitief, belastend of gevaarlijk zijn voor de mens. Die richt zich dan op complexer of creatiever werk. De installatie van cobots groeide tussen 2020 en 2021 met 50%. Ze winnen wel aan populariteit, maar vertegenwoordigen slechts 7,5% van de totale robotinstallaties wereldwijd.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


06/03/2024
ICT en Telecom
 Ander nieuws
Assa Abloy Entrance Systems ISO/IEC 27001:2022 gecertificeerd
| 11/06/2024
Epyc Solutions & Axele on-the-job
| 10/06/2024
Save the date voor de 3e editie van Summer Vibes
| 07/06/2024
Resivo cloudgebaseerde toegangscontrole voor woongebouwen
| 06/06/2024
Vice-eersteminister en burgemeester brengen bezoek aan Drisag
| 06/06/2024

Meer news