FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Bio en fair trade: duurzame ontwikkeling in de kantine

Bio en fair trade: duurzame ontwikkeling in de kantine

Jean Cambier (Compass) en chef-kok Philippe Renard: er is in hun vak een evolutie op het gebied van duurzame ontwikkeling aan de gang. Foto Bernard Dekeyzer
Afgelopen lente zijn de vertegenwoordigers van de bio- en fair trade-sector en van de grootkeukensector bijeengekomen voor een avondje B-to-B in de Luikse Ethias-gebouwen. Beide sectoren lijken steeds beter op elkaar afgestemd te zijn.

De grote grootkeukengroepen hebben het maar al te goed begrepen: besparen op biologische en ethische producten in hun menu’s is geen optie. Ze waren dan ook massaal aanwezig op deze bijeenkomst met producenten en verenigingen die actief zijn op het gebied van duurzame ontwikkeling. Marie-Caroline Collard, directrice van Solidarité Alternative Wallonne (SAW-B, de Franstalige beroepsfederatie van ondernemingen uit de sector van de sociale economie en eerlijke handel), is zeer tevreden: “De diverse actoren uit de horecasector kunnen nog meer mensen bereiken, wat voor ons een belangrijke beweegreden is. Bovendien zien wij een toenemende corporate social responsability bij onze onderhandelingspartners.”

Deze bekommernis om duurzame ontwikkeling wordt bevestigd door de grootkeukenbedrijven. Het is nu aan hen om partners te vinden die aan hun specifieke eisen kunnen voldoen, zoals Jean Cambier, Business Development Manager bij Compass, verduidelijkt: “Dit draagt werkelijk bij tot onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, en des te beter want we zullen er alleen maar door groeien… Maar om bij ons binnen te geraken, moeten voorwaarden en normen nageleefd worden. Als uw label, hoe biologisch het ook mag zijn, niet in het kwaliteitssysteem opgenomen is, als het geen naspeurbaarheid of specifieke procedure biedt”, bent u ‘dood’ voor de grootkeuken!”

De multisectorale aanpak van Bioforum
Hoewel deze redenering vroeger door de producenten verkeerd opgevat werd, vindt ze vandaag stilaan ingang. Ze leunt overigens zeer nauw aan bij die van Bioforum Wallonie, het Waalse bioplatform. Daar werd een specifieke afdeling opgericht, die samenwerkt met de grootkeukens. De doelstelling van het hoofd van deze afdeling, Mélanie Dumonceau, is om een facilitator te zijn in de sector: "Wij promoten niet alleen bioproducten maar bieden eveneens een multisectorale, geïntegreerde en globale aanpak aan. Koks, zoals Philippe Renard (zie kader), geven opleidingen in de keukens van de grootkeukenbedrijven zelf. Enerzijds hebben wij ontmoetingen met de aankoopverantwoordelijken, anderzijds moedigen we de biosector aan om bijvoorbeeld zijn logistiek aan te passen aan de feitelijke situatie van deze nieuwe klanten. Zo moeten de leveringen ‘s morgens gebeuren, niet op een later tijdstip!"
Bij Sodexo nemen de teams deel aan het project ‘Duurzame grootkeukens in het Brussels Gewest’, gecoördineerd door Bioforum Wallonie op initiatief van Brussel Leefmilieu.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


11/02/2010
Catering - Facility Management
 Ander nieuws
Verdubbeling van ransomware aanvallen en generatieve AI maakt het nog erger
| 26/09/2023
Beddeleem zorgt voor high-end afwerking kantoren Ageas
| 25/09/2023
Regelgeving strenger, strikter afgelijnd en overkoepelend voor ganse levensduur gebouw
| 22/09/2023
BOzARC nieuw in het gamma
| 22/09/2023
Digitale en elektrische oplossingen verlagen CO2-uitstoot van kantoren met 70%
| 21/09/2023

Meer news