FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Case study Workplace | Electrolux gaat voor openheid voor haar Benelux hoofdzetel

Case study Workplace | Electrolux gaat voor openheid voor haar Benelux hoofdzetel

Bij de initiële briefing was het de uitdrukkelijke wens van Electrolux dat het oude gebouw traceerbaar zou blijven na voltooiing van het vernieuwbouwproject.
Bij de zoektocht naar een locatie voor haar Benelux hoofdzetel viel de keuze van Electrolux op een bestaand kantoorgebouw in Haren. De grondige renovatie ervan stond volledig in het teken van meer openheid en een verbeterde energie-efficiëntie. Exode en Banimmo klaarden deze klus met verve.

Voor haar nieuwe hoofdzetel had Electrolux een dubbel doel voor ogen. Enerzijds moest de inrichting tot een open werkcultuur bijdragen en anderzijds moest het energieverbruik naar beneden. Wel moest de mogelijkheid bestaan tot het bijbouwen van een vleugel voor de showroom en het uitbreiden van het magazijn. Dat voor het kantoorgedeelte uiteindelijk een bestaand gebouw in functie van deze doelstellingen werd aangepast, was een bewuste keuze. Bij de constructie ervan in de jaren ’80 speelden de energieprestaties al een belangrijke rol. Er moest bijgevolg niet van nul worden vertrokken.
Open space Christophe Erkens, Directeur van Exode Architecture: “Waar vroeger grotendeels met afgesloten kantoortjes werd gewerkt, is het aantal scheidingswanden in het gebouw nu beperkt. We opteerden dus voor het open space principe. De werkplekken zijn geschikt tegen de ramen die de omtrek van het gebouw volgen, terwijl de meetingrooms, break out areas, coffee corners, archiefruimte en het sanitair zich in de centrale zone bevinden. Ondanks de strakke indeling van het bureaugedeelte, heerst binnenin toch een aangename sfeer door het kleurgebruik in de centrale zone, de decoratie en de lichtstraten”. Ook de gebruikte materialen dragen bij tot de openheid. De lage kasten tussen de ‘eilanden’ en de glazen wanden van de vergaderruimtes en directiebureaus zorgen voor een uitstekende visibiliteit. “En wanneer medewerkers willen telefoneren, kunnen ze zich in de ‘bubble rooms’ tussen de bureaus en de centrale zone afzonderen. Zo wordt geluidshinder vermeden. Om de akoestische isolatie te verbeteren werd de betonstructuur met geluidsabsorberende panelen bekleed” verduidelijkt Christophe Erkens.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


04/07/2011
Huisvesting & werkomgeving
 



Ander nieuws
De ‘Work Trend Index 2022’ ziet een andere kijk op werk
| 01/07/2022
Studenten kunnen gaan blokken bij Spaces en Regus
| 01/07/2022
FM-normen als transformatiekatalysator
| 30/06/2022
Brother lanceert krachtig scannergamma voor moderne bedrijven
| 30/06/2022
Textilesharing in voedingsindustrie vereist gecertificeerde hygiëne
| 29/06/2022

Meer news