FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Case study Workplace | Dakota - Zorg ervoor dat ik met plezier kom werken

Case study Workplace | Dakota - Zorg ervoor dat ik met plezier kom werken

Bij de open space kantoorvloer werd een algemene verlichting gecombineerd met een specifieke werkplekverlichting. De algemene verlichting die permanent brandt wordt verzekerd door vierkante, randloos ingebouwde LED-armaturen . Elke werkplek beschikt over een elegante staanlamp (Opura-S L) die een uplighterfunctie combineert met een gerichte werkplekverlichting (downlighter).
“Zorg ervoor dat ik liever kom werken!”, zo luidde het kernachtige devies en opdracht van de CEO aan architect Bart Cocquyt voor het verbouwen van de administratie vleugel van het in lijm- en hechtingstechnologie gespecialiseerde Dakota nv uit het Oost-Vlaamse Nazareth. Licht - zowel natuurlijk invallend als kunstlicht - kreeg hierin een sleutelrol toebedeeld.

“Het gebouw was eigenlijk niet meer dan een grote doos”, blikt architect Bart Cocquyt terug. “We hebben het in amper twee dagen volledig leeggehaald en vervolgens naar de straatzijde helemaal open getrokken”. De vroegere indeling in individuele kantoortjes maakte plaats voor een open werkruimte. Het was bovendien de wens van de CEO om een contactvriendelijkere werkomgeving te scheppen.
Een bijzonder aantrekkelijk gegeven in het ontwerp was de multifunctionele centrale zone, waarin de gang vanuit de bedrijfsingang uitmondt en waarop de kantoorruimte aansluit. Deze zone met open keuken dient als ontvangst-/wachtruimte, circulatiezone. Ze laat toe korte vergaderingen te houden en is tevens ‘lunchroom’ voor de medewerkers. Architect Bart Cocquyt: “Het multifunctionele en open karakter zorgt ervoor dat alle gebruikers deze zone ook opgeruimd houden”.
In deze zone zitten drie ronde lichtkoepels die rijkelijk daglicht toelaten. Nog meer daglicht kan ongehinderd de werkplekken bereiken dankzij de ruim van glas voorziene uitbouw aan de voorzijde van het gebouw. De compartimentering van de ruimte werd volledig met glazen tussenwanden uitgevoerd.
Aandacht voor het akoestisch comfort op de werkplek was een belangrijk vereiste waarmee de architect rekening moest houden. Bovenop het bestaande steentapijt werd een 2 cm. dikke isolatielaag uitgerold, met daarbovenop nog een even dikke laag Fermacell (gipsvezelplaat - Xella) als ondergrond voor de Desso-tapijttegels.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


27/08/2012
Facility Management - Huisvesting & werkomgeving
 



Ander nieuws
Tegenstrijdigheid
| 23/07/2021
Na de maaltijd- en ecocheque nu ook een ‘kantoorcheque’?
| 22/07/2021
Leopoldskazerne genomineerd voor de WAF awards 2021
| 20/07/2021
Elektrificatie zet door bij nieuwe auto’s
| 19/07/2021
Einde voor robot ‘Pepper’ - rechtzetting
| 16/07/2021

Meer news