FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Hightech of gezond boerenverstand

Hightech of gezond boerenverstand

Technologie is zeer toegankelijk geworden, is een begrip dat een immense lading dekt en aanvaard in zowat alle facetten van het dagelijkse leven. 'Smart' is het nieuwe 'digitaal', verwijst naar intelligente technologie, technologie die voor de mens meedenkt, al moet de mens dat denken toch eerst aanleren… En wat met het ‘smart hospital’?

‘Gezond boerenverstand’ is van alle tijden en heeft zich al meermaals bewezen als superieur aan de meest prestigieuze diploma’s uitgereikt aan gerenommeerde universiteiten, zonder daar afbreuk te willen aan doen. Gezond boerenverstand klinkt ook nogal bot in een ziekenhuisomgeving, waar doorgedreven vakkennis en precisie als de evidentie zelf worden ervaren. Maar toch: heel wat oplossingen laten zich vinden met gezond boerenverstand, vereisen een minimale investering en bieden daarvoor in ruil maximale ‘smart’ efficiëntie.

Soft Facilities zijn mensenwerk
‘De patiënt staat centraal’ klinkt het steeds luider in de zorgsector en dus gaat het over mensen die het verschil maken.
Het inzetten van robots stuit al snel op beperkingen. Zo is het wel mogelijk om de grote ziekenhuisgangen 's nachts door robots te laten schoonmaken, maar de schoonmaak van een patiëntenkamer door robots is niet mogelijk, laat staan van een operatiekwartier.
Ook de gerobotiseerde, autonoom rijdende karren (Automated Guided Vehicles of AGV) voor transport van linnen, maaltijden, medicatie,… hebben beperkte toekomstmogelijkheden, wat niet uitsluit dat een vorm van automatisering wel haalbaar is.
'Smart Hospital' moet gezocht worden bij de materiaalkeuze in de conceptfase van een nieuwbouw of verbouwing. Door nauwlettend toe te zien op de TCO, de bereikbaarheid van leidingen en technische installaties, wordt een ziekenhuis 'smart' en dat met zekerheid over vele gebruiksjaren. Een hightech benaderring of gezond boerenverstand?Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


16/12/2016
ICT en Telecom
 Ander nieuws
Strategische technologietrends voor 2022
| 19/01/2022
Ultralichte batterij-aangedreven rugstofzuiger met sterke zuigkracht
| 18/01/2022
Nieuwe oplossingen voor architecturale kantoorverlichting
| 17/01/2022
Kantoren veiliger en toegankelijker dank zij Nuki Smart Lock
| 14/01/2022
Eerste Cleantech Hero Energie
| 14/01/2022

Meer news