FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Karolinska University Hospital,‘s Werelds grootste PPS-project in de ziekenhuissector

Karolinska University Hospital,‘s Werelds grootste PPS-project in de ziekenhuissector

‘New Karolinska Solna’ (NKS) is de projectnaam voor het nieuwbouw ‘state-of-the-art’ ziekenhuis dat dichtbij het ‘Karolinska University Hospital’ in Solna (Zweden) ligt en in november 2016 in gebruik werd genomen. Na de volledige voltooiing in 2018 zal het 630 kamers tellen en liefst 330.000m² totaliseren. Het is ’s werelds grootste PPS-project voor wat ziekenhuizen betreft en is opgezet volgens de DBFMO-formule.

De Stockholm ‘landsting’ - vergelijkbaar met onze provincies, maar met autonoom bestuur - is met 2 miljoen inwoners of liefst 21% van de Zweedse bevolking de grootste van het land. De huidige ‘Karolinska University’-site dateert grotendeels al uit 1930 en omvat in totaal een 40-tal gebouwen. Ingrijpende veranderingen bleken nodig om het ziekenhuis aan te passen aan de hedendaagse werkwijzen en systemen van geïntegreerde zorgverstrekking.

Deze vaststelling lag in 2001 aan de basis voor het opzetten van een vergelijkend onderzoek tussen de verdere ontwikkeling en renovatie van de bestaande site of de haalbaarheid van een nieuwbouw ziekenhuis dat uit verschillende gebouwen zou bestaan

In 2005 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven met als opzet de identiteit en organisatie van de gebouwen binnen het geheel van het ‘New Karolinska Solna University Hospital’ te selecteren. Het concept ‘Forum Karolinska’, ingediend door White Architects, won de competitie. Het leverde ruimschoots de basis voor de verdere ontwikkeling van ideeën en concepten voor het nieuwbouw ziekenhuis, dat tegemoetkomt aan de verwachtingen van de toekomst, zowel op medisch vlak als voor wat de patiëntveiligheid betreft.
Op 8 juni 2010 werd beslist tot een projectrealisatie volgens een PPS (Publiek Private Samenwerking) met enerzijds Stockholm ‘landsting’ en anderzijds Swedish Hospital Partners AB. Deze laatste tekende op 30 juni 2010 de overeenkomst.Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


16/12/2016
Vastgoed
 Ander nieuws
Assa Abloy Entrance Systems ISO/IEC 27001:2022 gecertificeerd
| 11/06/2024
Epyc Solutions & Axele on-the-job
| 10/06/2024
Save the date voor de 3e editie van Summer Vibes
| 07/06/2024
Resivo cloudgebaseerde toegangscontrole voor woongebouwen
| 06/06/2024
Vice-eersteminister en burgemeester brengen bezoek aan Drisag
| 06/06/2024

Meer news