FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Merak groeit opnieuw

Merak groeit opnieuw

Merak, vestiging te Overijse
Merak, vestiging te Overijse

De Belgische specialist in professioneel archiefbeheer zet zijn opgang verder. Merak heeft in 2012 een omzet gerealiseerd van 11,5 miljoen euro, een groei van ongeveer 10% dus. De groeiende marktpositie van Merak is vooral onderbouwd door de perfecte conditionering van de hele opslagomgeving op het vlak van temperatuur en vochtigheid. Een ingebouwde sprinkler-installatie zorgt ervoor dat er heel gericht en lokaal kan geblust worden. De stockering van het archiefmateriaal wordt gestuurd vanuit barcodetechnologie en door AGV’s (automated guided vehicles).

Het dienstenporfolio van de firma is ondertussen sterk verruimd van papieren archieven tot het bewaren van magnetische en optische dragers en zelfs labo-referentiemateriaal. In Schelle, waar verleden jaar een hypermoderne nieuwe vestiging geopend werd, is enkele maanden geleden de technische digitalisering van archiefmateriaal geconcentreerd. Ultra snelle scanners digitaliseren er tot 210 pagina’s per minuut. Er worden ook elektronische dragers gedemagnetiseerd en broncodes bewaard.

Zowel een nationaal als internationaal succes
De groep controleert zowat de helft van de Belgische markt. Het archiveringsbedrijf runt inderdaad al zes vestigingen in België. Daaronder Merksem, Schelle, Hombeek, Mechelen, Vilvoorde en Overijse. Aandachtig voor nieuwe opportuniteiten in het buitenland, groeit de groep ondertussen ook internationaal verder door. Zo beheert Merak een eigen dochteronderneming in Nederland en is nog op zoek naar een derde vestigingsplaats in Zwitserland. “We groeien in Zwitserland ontzettend hard. Tegen het midden van dit jaar zal onze opslagcapaciteit er zeker al volledig benut zijn”, zegt gedelegeerd bestuurder Henrik Rooms. In 2012 werd een bedrijfsresultaat van 618.000 euro gerealiseerd. De groep stelt zo’n 50 mensen tewerk.
Patrick Bartholome
17-05-2013