FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Virtual reality voor opleidingen

Virtual reality voor opleidingenKleine revolutie bij Facilicom: vanaf maart gebruiken het bedrijf en zusterbedrijf Gom virtual reality om de opleiding van hun schoonmaakpersoneel te optimaliseren. Virtual reality biedt heel wat mogelijkheden en dat heeft de groep goed begrepen. Momenteel worden een aantal opleidingen in hospitality, briefings voor de onthaalmedewerkers en salestoepassingen ontwikkeld.
Vanaf maart zullen de schoonmakers van Gom hun opleiding via virtual reality (VR) krijgen. En dat werkt heel eenvoudig: elke medewerker krijgt een VR-bril en wordt meteen gekatapulteerd naar het midden van een hotelkamer bijvoorbeeld, waar hij of zij 360° zal kunnen rondkijken. "We waren al een tijdje op zoek naar een manier om onze klassikale en schriftelijke opleidingen aan te vullen. Dankzij virtual reality kunnen medewerkers thuis, op hun eigen tempo, alles nog eens herbekijken en vooral: ervaren", aldus Guy Claes, marketing manager bij Facilicom. "De medewerkers zijn erg gemotiveerd dat ze deze originele opleiding gewoon thuis kunnen volgen. Ik kan mij voorstellen dat ook de gezinsleden die VR-bril wel eens willen uitproberen". Van elke klantenomgeving waar de medewerkers terecht kunnen komen, kan een VR-panorama gemaakt worden. Die virtuele ruimte wordt vervolgens verrijkt met informatie en instructies voor een optimale opleiding. Facilicom Nederland heeft de VR-toepassing al geïntroduceerd in zijn opleidingen en de eerste resultaten zijn heel positief.

De wereld van Facilicom
De medewerkers stappen dankzij virtual reality letterlijk de wereld van de klant binnen, maar het omgekeerde is ook mogelijk. VR kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de concepten voor catering van het bedrijf toe te lichten aan klanten. "Met een VR-bril op wandelen ze virtueel door een van onze bedrijfsrestaurants en krijgen ze meteen de look & feel en uitstraling mee", zegt Guy Claes. Naast deze nieuwe opleidingen innoveert Facilicom ook met de lancering van een e-learningplatform. Zo zullen de 4.000 Facilicom-medewerkers binnenkort over een online platform beschikken om kennis te delen.
Raphael Pèrez
28-02-2017