FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Elektrische nutsvoertuigen voor milieuvriendelijkere gemeenten

Elektrische nutsvoertuigen voor milieuvriendelijkere gemeenten

Jérôme Lefebvre, zaakvoerder van Addax Motors
Jérôme Lefebvre, zaakvoerder van Addax Motors

Om de ecologische voetafdruk van het logistieke transport bij lokale overheidsdiensten te verkleinen, ontwikkelde het Belgische bedrijf Addax Motors een 100% elektrisch, compact nutsvoertuig (5,5 m³) dat specifiek bestemd is voor het type prestaties van gemeentediensten, zoals afvalophaling, vervoer van klein materieel, parkonderhoud, enz.

Heel wat gemeenten kreunen onder de mobiliteitsdruk en de negatieve bijwerkingen van de klassieke wagen, denk maar aan geluidshinder, fijnstof en parkeeroverlast. 70 procent van de Europese bevolking leeft in een stadsomgeving. De slimme stad van morgen wordt er dan ook een met minder auto’s.
Alle voertuigen uit onze steden bannen is niet realistisch”, zegt Jérôme Lefebvre, zaakvoerder van Addax Motors. “De lokale economie, de openbare dienstverlening en het groenonderhoud moeten we blijven waarborgen. Elektrische nutsvoertuigen horen wel thuis in een duurzame stad, want die zijn geruisloos en energievriendelijk.

Compact en wendbaar
De Addax MT is een compacte en wendbare bestelwagen met een laadcapaciteit tot 1.000 kilogram of 5,5 kubieke meter. Hij is klein genoeg voor steegjes en groot genoeg voor ringlanen. Het voertuig is beschikbaar in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld met een open of gesloten laadbak, waardoor het perfect voldoet aan de behoeften van de gemeenten. Ook voor post- en pakjesverdelers, pretparken en grote industrieterreinen is deze duurzame oplossing geschikt.
“Veel kleine bestelwagens in steden overbruggen dagelijks een afstand van zo’n 40 kilometer binnen een beperkte perimeter”, weet Jérôme Lefebvre. “Ze passen perfect binnen de autonomie van onze elektrische wagen. Een volledig opgeladen Addax MT kan gemiddeld 80 tot 120 kilometer per dag rijden. Je kan hem’s nachts met een gewoon stopcontact opladen aan het voordelige nachttarief. Daags nadien is de wagen de dag weer operationeel.

Made in Belgium
Addax Motors is de eerste constructeur die lichte elektrische bestelwagens volledig ontwikkelt, produceert en assembleert in ons land. “We werken met lokale partners voor de uitvoering van de meeste taken”, zegt Lefebvre. “Een deel van de R&D gebeurde in samenwerking met Belgische universiteiten. De leasing verloopt via regionale spelers die de elektrische markt door en door kennen. We kregen ook steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.
De all-in leasingformule garandeert een maximale ‘ontzorging’ en geen verrassingen. De dienst na verkoop verzorgt het onderhoud en voert reparaties uit. Dankzij de ingebouwde 3G-technologie staat het voertuig altijd in contact met Addax. Bij pech komt een technicus meteen ter plaatse. Wachttijden behoren daardoor tot het verleden.

Ontdek de 49 andere genomineerden projecten via https://smartbelgium.belfius.be/genomineerden-2018/
08-03-2019