FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Triodos remontabel kantoorgebouw als ecologische mijlpaal

Triodos remontabel kantoorgebouw als ecologische mijlpaal

Triodos hoofdkantoor in Langgoed De Reehorst. 
Photo RAU Architecten (c) Bert Rietberg
Triodos hoofdkantoor in Langgoed De Reehorst. Photo RAU Architecten (c) Bert Rietberg

Triodos hoofdkantoor in Langgoed De Reehorst is een mijlpaal in de geschiedenis van duurzaam bouwen, want het betreft het eerste grootschalige 100% houten en remontabele kantoorgebouw. Het volledige gebouw wordt gekenmerkt door de demonteerbare, verplaatsbare en herbruikbare houtconstructie. Gestart werd met het uittekenen van een visie op de organisatie en wat nodig is om dit gebouw optimaal te laten functioneren. Het concept legt sterk de nadruk op het naar binnen brengen van de omliggende natuur. Architectenbureau RAU noemt het gebouw een ‘houten kathedraal' omwille van de houtskeletconstructie, waarin rond 1.600 m³ gelamineerd hout, meer dan 1.000 m³ kruislaaghout (CLT) en 5 originele boomstammen verwerkt zitten. De houten constructieonderdelen zijn in elkaar geschroefd met liefst meer dan165.000 schroeven en diverse, goed bereikbare kliksystemen. Dit laat toe het gebouw ook relatief gemakkelijk te demonteren, de elementen te verplaatsen en elders terug op te bouwen tot eenzelfde of ander gebouw. Hiermee wordt de circulaire potentie ten volle geactiveerd, zonder enig waardeverlies van materialen, componenten en producten.

De bijzondere houten constructie draagt bij tot een uitgesproken transparantie binnen het gebouw. De volledig glazen gevel reikt van vloer tot vloer, wat het daglicht diep in het gebouw laat binnendringen. Op de benedenverdieping kunnen 3,60 meter verdiepingshoge ramen worden geopend, waardoor de gemeenschappelijke en publiekstoegankelijke ruimtes naadloos overgaan in het omringende landschap. De compositie en vormgeving van de vijf verdiepingen met een nuttige oppervlakte van bijna 13.000 m² is geïnspireerd door de natuur, de ritmiek van de landschapskamers in het omliggende landgoed en de vliegroutes van vleermuizen.

Het kantoor van Triodos Bank scoort een Breeam ‘Outstandig in use’ en draagt ook met trots het Energielabel A++++. Het samenspel tussen de automatische zonwering en LED-verlichting zorgt voor het behouden van een maximaal constante binnentemperatuur, wat resulteert in minimaal energieverbruik. Klimaateilanden regelen het binnenklimaat op microniveau. Het dakoppervlak van het parkeerterrein is met 3000m² zonnepanelen in staat om te voorzien in de eigen behoefte aan elektrische energie. Er is wel de noodzaak om pieken en dalen in het verbruik uit te vlakken. Onder het dak is 's-werelds eerste en grootste bi-directionele oplaadpunt voor 120 elektrische auto’s geïnstalleerd. Een intelligent beheersysteem stuurt de laadprocessen van de aangesloten auto’s, waarvan de accu’s als energiebuffer worden opgenomen.

Lees hier door de volledige geillustreerde reportage met het interview van Robin Eman, Head of Facility Management van Triodos >>
Eduard Codde
31-08-2020