FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Nieuwe productievestiging zet ambities van Group MAM kracht bij

Nieuwe productievestiging zet ambities van Group MAM kracht bijVlaanderen is een innovatieve regio. Dat bewijst ook Group MAM, die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van unieke, transparante nanocoatings. Vandaag neemt het bedrijf, in aanwezigheid van minister Matthias Diependaele, een gloednieuwe hypermoderne productievestiging in gebruik. Daarmee wil het de komende jaren zijn leiderspositie op de markt verstevigen. “Met de nieuwe productielijn kunnen we 1 miljoen vierkante meter high-end folie per jaar maken. Vandaag wordt die vooral ingezet in zonwerende toepassingen, maar de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos”, stelt Luc Michiels, CEO van Group MAM.

Group Michiels Advanced Materials werd opgericht in 1997. Als ingenieursbedrijf heeft Group MAM o.a. watergedragen corrosieverven ontwikkeld, maar sinds 2001 legt het zich toe op de ontwikkeling van infrarood blokkerende coatings. Deze voornamelijk optisch doorzichtige glasfolies geven baanbrekende resultaten op het vlak van zonnewering en isolatie. Het is een vorm van passieve koeling waarin steeds meer bedrijven een oplossing zien voor de klimaatuitdaging. Zo werden recent het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam en het Scandic Hotel in Berlijn uitgerust met de innovatieve raamfolie uit Zele.

Luc Michiels: “Kantoor- en hotelgebouwen zijn energievreters. Dankzij onze unieke raamtoepassing kunnen de eigenaars hun ambitieuze klimaatdoelstellingen waarmaken. De ecologische voetafdruk zal dalen en ze zullen fors besparen op hun energiefactuur. Bovendien haalt onze folie de hoogste technische performantie op de markt aan de laagste prijs, tot wel 30% goedkoper dan andere oplossingen. Met Umisol Group NV, dat deel uitmaakt van Group MAM en het product gecommercialiseerd heeft, zorgen wij zelf ook voor de plaatsing bij onze klanten.”

Eindeloze mogelijkheden
De technologie is bovendien ook voor andere toepassingen interessant. Group MAM werkt hiervoor onder meer samen met de Universiteit Gent en het Fraunhofer Instituut Dresden. “Tijdens deze coronacrisis zijn we bijvoorbeeld een onderzoek gestart om na te gaan of we onze klassieke folies kunnen vervangen door niet-geweven stoffen om zo gaas, maskers of pleisters te behandelen met een antibacteriële coating, die gevaarlijke micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en algen tegenhoudt en voorkomt dat ze zich vermenigvuldigen en verspreiden. We werken ook aan folies voor de automotive industrie en coatings voor elektronicaproducten.”

Net omwille van de vele toepassingen en het grote marktpotentieel besloot Group MAM om de productie van de high-end folies voortaan in eigen beheer te realiseren en een nieuwe productievestigingte bouwen. “Dit project omvat zowel de inrichting van een productiehal, productie-infrastructuur en -apparatuur en de bijhorende bedrijfsfaciliteiten. Maar het gaat tegelijk over de kennisopbouw en  de opleidingen die nodig zijn om het nieuwe productieproces op te volgen, te bedienen en aan te sturen. In totaal spreken we dan over een investering van 6 miljoen euro voor de nieuwe productievestiging. Daarnaast wordt jaarlijks nog 1 miljoen euro extra besteed aan onderzoek en ontwikkeling, waarbij de uitbreiding naar nieuwe toepassingen, zoals bijvoorbeeld folies voor medische toepassingen, voorop staat”, vervolgt Luc Michiels.

Investering leidt ook tot extra tewerkstelling
Group MAM stelt momenteel 15 personen te werk. De ambitie is om het personeelsbestand binnen de twee jaar te verdubbelen. “De productiehal werd geconcipieerd om verder te groeien. Er is ruimte genoeg om een tweede productielijn te installeren. Niet alleen brengen wij hoogtechnologische maakindustrie naar de regio, we willen ook zelf het uithangbord van Vlaamse innovatie in Europa zijn”, stelt CEO Luc Michiels trots.

Vlaams minister Matthias Diependaele was onder de indruk van het bezoek: “Met hun innovatieve producten vindt Group MAM telkens weer een antwoord op hedendaagse uitdagingen. Bovendien getuigt de bouw van deze hoogtechnologische productievestiging van een doordachte strategie én lef. Dat is ondernemerschap en Vlaamse excellentie ten top! Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat Group MAM Vlaanderen als innovatieve regio op de wereldkaart zet.”

Facts & figures nieuwe productiehal
Investering: 6 miljoen euro EUR
Capaciteit: 1 miljoen m² high-end folie per jaar, mogelijkheid tot verdubbeling met 2e productielijn.

Een duurzame productievestiging
  • PIR-isolatie in zowel dak als gevel
  • Gevelelementen en dak voldoen aan EPB-normering: 0.24 W/m²K
  • Warmterecuperatie: vrijgekomen warmte van de productie wordt gerecupereerd voor de verwarming van de burelen
  • LED-verlichting
  • Isolerende beglazing (U-waarde 1.0 W/m²K)
  • Zonwerende raamfolies (g-waarde 0.50)
  • Maximaal K-peil van 40 voor productie- en kantoorruimtes
  • Droge transformatoren in de hoogspanningscabine (geen olie-gekoelde transformatoren)
  • Ecodesign transformatoren (nullast lager dan 10%)

www.groupmam.com - www.umisol.be
Advertorial News
15-10-2020