FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » FM Day 2020: Coworking ziet rooskleurige toekomst tegemoet

FM Day 2020: Coworking ziet rooskleurige toekomst tegemoet

België telt momenteel al 232 locaties voor coworking en meer dan 20.000 co-werkers, aldus de ‘Belgian Workplace Assosciation’ (BWA). “Een voordelige kostprijs, gebruiksgemak en uitwisselingen binnen de community van gebruikers”, zijn de sterke troeven volgens Edouard Cambier, President van de ‘Belgian Workplace Assosciation’ (BWA) en co-owner van de ‘Seed Factory’. “Tegen 2030 zullen coworking spaces 30% aandeel nemen in de 23 miljoen vierkante meter kantoorvloeren, een vertienvoudiging tegenover vandaag”. Deze opmerkelijke prognose wordt gedeeld door grote Real Estate specialisten als Jones Lang LaSalle, Cushman & Wakefield, CBRE… Het komende decennium ligt er dan ook een enorm groeipotentieel voor de boeg. Edouard Cambier: “Coworking spaces maken ondernemen zeer toegankelijk en bieden maximale flexibiliteit. Er is vandaag al een zo breed uitgespreid netwerk aan locaties dat vrijwel iedereen in België een plek dicht bij huis kan vinden. De abonnementsformules zijn uiterst flexibel, meestal maandelijks opzegbaar, en dus ver verwijderd van de traditionele 3 – 6 – 9 jaar huurcontracten voor kantoorruimte”.

Coworking spaces zijn veel aangenamer voor de backoffice medewerker die er bij starters en/of KMO’s veelal verlaten bij zit omdat de ondernemer het grootste deel onderweg is voor prospectie en klantenbezoeken. Voor de kleine ondernemingen bieden de coworking locaties een hoogwaardige professionele uitstraling tegen zeer geringe kost.

De Covid-19 pandemie heeft vooral aangetoond dat thuiswerken wel lukt, maar het gemis aan sociale contacten weegt. Menselijke contacten en socializen zijn intrinsieke kenmerken van coworking spaces.

Wereldwijd succes
Wereldwijd zijn er momenteel 21.167 coworking locaties met ongeveer 2 miljoen gebruikers. In 2015 waren dat nog maar 8900 locaties. Ook het aantal gebruikers per locatie dikt snel aan. Wat de Belgische markt betreft waren er dat dagelijks gemiddeld 31 in 2012 tegen 90 vandaag. “Hoe groter de stad, hoe meer gebruikers per locatie” vult Edouard Cambier aan. “Zo halen de meeste Brusselse locaties al meer dan 200 gebruikers”.

De gemiddelde oppervlakte van de coworking spaces bedraagt wereldwijd 725 m². Steden met één miljoen inwoners hebben 2 à 3000 m² coworking spaces.

Coworking met variatie
België telt 465 locaties, opgedeeld in Business Centers en coworking spaces. De Business Centers ontstonden in de jaren ’90 met een groot aantal vestigingen in Vlaanderen onder de naam ‘Bedrijvencentrum’, vandaag goed voor 24 locaties en 41.900 m². De Waalse tegenhanger is CoWallonia met 19 locaties en 9710 m². Vanaf 2010 begonnen de coworking spaces aan hun opmars. Waar de Business Centers vooral startende KMO’s en eenmanszaken aanspraken die er een kantoorruimte huurden, bieden de coworking spaces nog meer flexibiliteit en ‘community’-beleving. Edouard Cambier: “In onze coworking spaces worden alle gebruikers aan elkaar voorgesteld middels een soort interne LinkedIn”.

De Belgische coworking markt is goed voor een jaaromzet van 186.369 euro (2019). De grootste speler is IWG (o.a. Regus, Spaces…) met 254.278 m² verspreid over meer dan 40 locaties. Tweede is Bar d’Office met 29 locaties en 83.465 m².

Edouard Cambier ziet vooral een evolutie naar ‘proximity’, vraag naar locaties dicht bij de woonplaats, en ziet kansen voor retailers en shopping centra om leegstaande ruimten om te tunen tot coworking spaces.
Eduard Codde
18-11-2020