FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Doorbraak voor glasvezel

Doorbraak voor glasvezel

(foto: <a target='_blank' style='text-decoration: underline' href='https://nl.123rf.com/profile_vectorman2017'>vectorman2017</a> - 123RF)
(foto: vectorman2017 - 123RF)

Tegen 2026 zullen naar verwachting 202 miljoen Europese klanten kunnen genieten van de glasvezeltechnologie voor een supersnelle internetverbinding. Dat is bijna driekwart van de aansluitbare huishoudens en kantoren. Volgens de FTTH Council Europe, de sectorvereniging van glasvezelspelers dat de uitrol van dergelijke supersnelle netwerken promoot, gaat het om meer dan een verdubbeling van de 88,1 miljoen huizen die in 2019 waren aangesloten in de 27 EU-lidstaten en Groot-Brittannië.

Naast de uitrol van glasvezelnetwerken zal ook het effectief gebruik van FTTH/B (Fibre to the Home/Building) aansluitingen stevig toenemen volgens de organisatie. Tegen 2026 zullen 73,3 procent van de huishoudens waar glasvezel beschikbaar komt, er ook gebruik van maken. Dat komt neer op 148 miljoen op 202 miljoen huishoudens in die 28 landen. Voor heel geografisch Europa (39 landen) verwacht de organisatie 208 miljoen aangesloten huishoudens tegen 2026.

De Covid-19 pandemie geeft een duwtje
De snelle opmars van glasvezelverbindingen is vooral toe te schrijven aan de verdere uitrol in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Daarnaast verwacht de organisatie ook dat sommige landen hun kopernetwerk (de klassieke ADSL- en VDSL-verbindingen) zullen uitfaseren.

Tot slot wijst de FTTH Council Europe naar het momentum. De coronacrisis heeft het belang van een degelijke internetverbinding aangetoond, wat de algemene acceptatie van nieuwe technologie vooruit helpt. Overheden tonen nu meer interesse en bereidwilligheid om glasvezel uit te rollen.

België is mee
In april dit jaar heeft de organisatie nog een ranglijst bekend gemaakt van landen die het verst staan met hun glasvezeluitrol. Daaruit bleek dat de uitrol in België op één jaar tijd is verdrievoudigd, al bleef de totale uitrol relatief laag. Intussen heeft Proximus wel haar plannen voor FTTH versneld. Tegen 2024 wil de telecom operator 2,4 miljoen woningen en bedrijven aansluiten. Tegen 2028 moeten er dat 4,2 miljoen zijn, wat neerkomt op zo'n zeventig procent van de Belgische huishoudens die op dat moment aansluitbaar moeten zijn.

De glasvezelkabels versturen data aan lichtsnelheid over grote afstanden. Ter vergelijking: een traditionele verbinding met koperdraad haalt 70 Mbps en doet er 10 minuten over om een datavolume van 5 GB te downloaden. Met glasvezel wordt de downloadsnelheid opgevoerd tot 1 Gbps en volstaan 42 seconden om eenzelfde datavolume binnen te halen. Proximus claimt bovendien glasvezelaansluitingen tot in het hart van woningen en bedrijven te brengen.
Eduard Codde
14-12-2020