FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Fiber to the Home (FTTH)

Fiber to the Home (FTTH)

(foto: <a target='_blank' style='text-decoration: underline' href='https://nl.123rf.com/profile_olivier26'>olivier26</a> - 123RF)
(foto: olivier26 - 123RF)

Tegen 2028 zullen anderhalf miljoen Vlaamse gezinnen van een snelle glasvezelverbinding (Fiber to the Home - FTTH) kunnen genieten, wat bijzonder voor thuiswerkers een extra troef inhoudt. Dat wordt mogelijk dankzij een investering van 2,5 miljard euro door ‘Fiberklaar’, een joint venture van telecomoperator Proximus en het Zweedse ‘EQT Infrastructure’. Het gaat om de uitrol van een open netwerk, wat wil zeggen dat het niet exclusief gebruikt kan worden door Proximus-klanten. Het glasvezelnetwerk focust op sneller dataverkeer en ondersteunt alzo het snel aangroeiende aanbod aan streamingplatformen en het toenemend thuiswerk. Nog dit jaar zullen de werken starten in een tiental Vlaamse steden en gemeenten.

Thuiswerken, maar ook afstandsonderwijs, maakt dat er thuis steeds meer veeleisende toepassingen aan bod komen, waarbij er niet alleen gedownload wordt, maar waarbij evenzeer upstreamen cruciaal is. Denk maar aan videoconferencing, zware PowerPoint presentaties delen, … Fiber to the Home (FTTH) is een revolutionaire technologie die supersnel en stabiel onbeperkt dataverkeer toelaat in beide richtingen (upstream en downstream). De huidige netwerken die gebruik maken van koper of kabel, hebben bandbreedtebeperkingen in downstream, maar vooral in upstream. Bij glasvezel zijn downloadsnelheden van 1 Gbps haalbaar t.o.v. slechts 70 Mbps via het klassieke koperdraadnetwerk. Dat betekent een meer dan 14x hogere snelheid!

Fiber of glasvezel is een draad van glas, zo dun als een haar. Dankzij deze glasvezel kunnen enorme hoeveelheden data onder de vorm van lichtsignalen verstuurd worden in hele korte tijd en over enorme afstanden. De glasdraad is heel buigzaam en erg sterk. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor slechte weersomstandigheden zoals bliksem.

Gezien het een open netwerk betreft, zullen de gebruikers zelf hun serviceprovider kunnen kiezen voor internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie.

Inhaalbeweging
Volgens de FTTH Council Europe heeft België een achterstand op het vlak van internettoegang via glasvezelverbindingen ten opzichte van andere Europese landen. Spanje, Zweden en Portugal hebben al een dekking van ongeveer 80%, terwijl dit in België amper 8% is. ‘Fiberklaar’ heeft de ambitie om een stevige inhaalbeweging te maken in Vlaanderen.
Eduard Codde
06-04-2021