FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » ICT kent topjaar

ICT kent topjaar

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_funtap'>funtap</a> - 123RF)
(foto: funtap - 123RF)

De uitbraak van het coronavirus draaide voor de ICT-sector uit op enkele positieve ontwikkelingen. Op kop stond de versnelde digitalisering bij veel organisaties, al was het maar om thuiswerk te faciliteren. Het onderwijs werd ook gedwongen snel te schakelen naar e-learning. De cloud won zo mogelijk nog aan aantrekkingskracht. Met 275 miljoen verkochte toestellen, goed voor een wereldwijde stijging van 4,8%, liet de PC-markt in 2020 de sterkste jaarlijkse groei zien sinds 2010. Als gevolg van het verplicht thuiswerk en e-learning steeg de omzet met PC’s en cloudservers flink in 2020. De sterke vraag naar servers kwam van een handvol grote cloudspelers, de zogenoemde hyperscalers, met klinkende namen als Google, Microsoft en Amazon. Volgens onderzoeksbureau Gartner tekenden zij verleden jaar voor meer dan 65% van de totale servervraag. In het bijzonder tijdens de eerste jaarhelft haastten zij zich om capaciteit aan hun datacenters toe te voegen, om zo te kunnen voldoen aan de extra vraag tijdens de opeenvolgende lockdowns.

Hybride aanpak voor datacenters
Bedrijven zijn nog steeds niet zo gauw geneigd om hun datacenters te outsourcen naar de cloud, ook al lijkt dat best aantrekkelijk. Het eigen lokale datacenter (on-premise) blijft behouden, maar in kleinere vorm. De algemene verwachting is dat zware, bedrijfskritische toepassingen als ERP (Enterprise Resource Planning) niet zo snel uit het centrale datacenter verdwijnen.

Daarom kiezen de meeste bedrijven in de praktijk voor een hybride aanpak. Dat betekent een weloverwogen mix van on-premise infrastructuur met één of meer publieke clouds. Daarnaast verschijnt steeds vaker een luik voor edge computing. Bij edge computing wordt data geproduceerd door IoT-apparaten verwerkt. De data wordt aan de rand van het netwerk verwerkt, en niet door een centraal verwerkingssysteem. (vanwaar de naam edge computing).

De interesse voor edge computing is ook het gevolg van de (nog langzame) introductie van 5G. Bedrijven verleggen het gewicht van hun rekenkracht naar kleinere, lokale datacenters die zich aan de rand (= edge) van het netwerk bevinden, dicht bij de toestellen en de gebruikers die met dat netwerk verbonden zijn. In combinatie met de hogere datasnelheden die het 5G-netwerk mogelijk maakt, zorgt die lagere latency (vertraging in datadoorstroom) ervoor dat het Internet of Things (IoT) zijn belofte kan waarmaken door slimme apparaten efficiënt te laten samenwerken. Onderzoeksbureau IDC verwacht dan ook dat de opslag, verwerking en analyse van 40% van alle IoT-data naar de rand van het netwerk zal verschuiven.

ICT-investeringen voor thuiswerkers
Uit het jaarlijkse marktonderzoek van Beltug, de grootste Belgische vereniging van ICT-beslissers, blijkt dat bijna de helft (46%) van de organisaties met meer dan 200 werknemers hun ICT-investeringen zagen toenemen. Bij zowat een derde (32%) bleven de ICT-uitgaven stabiel. Het meest hebben netwerken, beveiliging en online samenwerkingstools aan belang gewonnen. Onnodig te zeggen dat de massale adoptie van thuiswerk onder invloed van de coronapandemie hiervoor aan de basis lag.

Bijna alle grote organisaties (99%) maken vandaag gebruik van softwareplatformen als Microsoft Teams. Een meerderheid (56%) investeerde ook in aangepaste hardware voor hun thuiswerkers, zoals computerschermen en headsets.

Digitale business
Digitaal zakendoen is de dominante technologietrend voor dit jaar. Daarin zijn cloud computing en beveiliging de hoofdpunten. Bedrijven blijven dit jaar ook investeren in optimalisatie-initiatieven, zoals hyperautomatisering.

Om te overleven in een post-coronawereld waarin werken op afstand steeds meer aan belang zal winnen, zien bedrijven zich tot 2024 bovendien gedwongen om hun plannen voor digitale bedrijfstransformatie met ten minste vijf jaar te versnellen.

Verwacht wordt dat alle ICT-uitgavensegmenten dit jaar opnieuw zullen groeien. Volgens Gartner zou bedrijfssoftware met een stijging van 8,8% de sterkste inhaalbeweging maken. Het hardwaresegment zou een groei kennen van 8%. Hierin spelen tablets en laptops voor studenten een hoofdrol, gezien het voortzetten van het onderwijs op afstand.
Eduard Codde
17-06-2021