FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Nieuwe spelers op de bedrijfscateringmarkt

Nieuwe spelers op de bedrijfscateringmarkt

De uitbraak van het Coronavirus heeft gedurende ruim anderhalf jaar een niet geringe impact gehad op de bedrijfscateringmarkt. Ook vandaag mogen we nog lang niet spreken van een herstel van deze markt. Terwijl de bekende partijen werken aan een terugkeer, duiken nieuwe spelers op, niet zelden uit onverwachte hoek. Delhaize en Foodmaker bundelen de krachten in een lange termijn samenwerking voor een nieuw restaurantproject. Delhaize hoeven we allicht niemand meer voor te stellen. Foodmaker is een bedrijf dat gespecialiseerd is in gezonde voeding. Vandaag zijn er al 150 Foodmaker saladebars geïnstalleerd in Delhaize-winkels. De samenwerking moet dit jaar resulteren in de opening van drie restaurants. Voor 2022 staan vijf openingen gepland.

Delhaize zal optreden als ‘master franchiser’. Via een onafhankelijke operator tekent Delhaize verantwoordelijk voor de uitbating van de nieuwe Foodmaker restaurants in België en Luxemburg. Delhaize zoekt dan ook zelfstandige uitbaters die op hun beurt verantwoordelijk zullen zijn voor het dagelijks beheer van de restaurants. Foodmaker neemt de verantwoordelijkheid voor het ontwerp van de restaurants en focust op innovatie en voeding (salades, soepen, wraps, sandwiches, enz.). Een eerste proefproject is gestart in Ukkel, in de ‘Galerie Bascule’ aan de Waterloosesteenweg.

Focus op bedrijfsomgeving
Het partnership concentreert zich op bedrijfsomgevingen, een gevolg van de evolutie van de bedrijfscateringmarkt. Beide partijen geloven dat er meer vraag zal zijn naar gezonde voeding die gemakkelijk, snel en aan een interessante prijs ter beschikking kan gesteld worden. Als eerste opent een restaurant in het ‘Covent Garden’-gebouw in de Brusselse Noodwijk, dat wordt gehuurd door de Europese Commissie. In het najaar staat een opening in een Mechels bedrijvenpark gepland. Voor 2022 verwacht het duo Delhaize – Foodmaker een restaurant te openen naast de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis in Brussel.

Bovendien denken Delhaize en Foodmaker eraan de thuis- en kantoorleveringsmarkt te testen via verschillende projecten waarbij ze gebruik maken van hun netwerk van winkels en restaurants. “Of een klant nu thuis werkt, op bureau of onderweg is – op elk moment van de dag heeft hij toegang tot een gezonde maaltijd. Door dit soort van initiatieven beantwoorden we nog meer aan de behoeftes van de klant van vandaag en die van morgen” zegt Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize.

AB InBev in Gare Maritime
In de ‘Gare Maritime’ op de Thurn & Taxis site in Brussel, opent AB InBev dit najaar een nieuw foodconcept. Het concept omvat onder meer 10 restaurants, een aantal overdekte terrassen en foodshops. Het zou gaan om de grootste Food Market in Europa. Het nieuwe foodconcept wil klanten laten proeven van de Belgische keuken. In de 10 restaurants zullen zowel ervaren chefs als jonge talenten aan het fornuis staan. Chef Bart De Pooter zal er het concept “Steak and burgers” uitbaten. Het gaat om een samenwerking tussen AB InBev en projectontwikkelaar Extensa, dat al tekende voor de bekroonde renovatie van Gare Maritime, ooit het grootste goederenstation van Europa. Duurzaamheid en zero waste staan centraal in het hele foodconcept. AB InBev zal samenwerken met verschillende food start-ups en boerderijen uit de buurt om lokaal geproduceerde seizoensgebonden maaltijden aan te bieden.

Centraal in de Food Market zal de ‘Victoria Bar’ verrijzen, met het biermerk Victoria in de hoofdrol, dat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaat, en zo past het in het duurzame concept. De innoverende Food Market zal worden uitgebaat door AB InBev, een primeur in de rijke geschiedenis van de brouwerij.

“Onze ambitie gaat verder dan een kwalitatief culinair concept. We hebben ook aandacht voor onze sociale impact en willen een band smeden met de Belgen, Brusselaars en de omgeving van Tour & Taxis,” zegt Pieter Anciaux, directeur Horeca bij AB InBev België.
Eduard Codde
14-07-2021