FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Feest voor de personal computer

Feest voor de personal computer

[+]

[+] © trongnguyen/123RF.COM

In augustus 1981 introduceerde IBM de eerste ‘personal computer’ (PC) met een Intel 8088 processor als kloppend hart en een onooglijke monochrome monitor met beeldbuis… Het werd een groot succes in bedrijven en huiskamers. Ook het Microsoft-imperium begon dat jaar met de introductie van MS-DOS (Microsoft Disc Operating System). Adam Osborne stelde zelfs een eerste ‘draagbare’ computer voor met ruim 12 kg gewicht (modelnaam Osborne 1)… Toch is het niet helemaal correct om de doorbraak van de computer voor persoonlijk gebruik aan IBM toe te schrijven. Voordien was er in 1977 al de succesrijke Apple II en ook Tandy, Commodore en anderen ontwikkelden al enkele jaren kleine computers voor het massapubliek.

De IBM Model 5150 was in de zomer van 1981 leverbaar vanaf 1.565 dollar, heel wat voordeliger dan de goedkoopste zakelijke machines van IBM, die voor rond de 10.000 dollar verhandeld werden. De toen nieuwe Intel 8088 processor had een kloksnelheid van 4,77 MHz en werd bijgestaan door 16 tot 64 kilobyte RAM.

IBM maakte het verschil met zijn concurrenten door de open architectuur, waardoor het mogelijk was voor andere spelers om hard- en software voor het toestel te ontwikkelen. Zo verschenen er al binnen het jaar 'klonen', computers gebouwd door derden, die hun eigen modellen uitbrachten met vergelijkbare componenten. Deze producten waren volledig of zo goed mogelijk compatibel met de IBM-PC en de software die erop draaide. IBM verleende zelfs licenties voor de besturingssoftware MS-DOS aan merken als Compaq, die hun eigen pc uitbrachten.

Ups en downs
De IBM Personal Computer verdween in 1987, maar het begrip ‘PC’ bleef tot op heden overeind. De PC werd alsmaar krachtiger en goedkoper. De MS-DOS besturingssoftware evolueerde met toevoeging van een grafische interface, wat de gebruiksvriendelijkheid verhoogde: Windows 1.0 was geboren. De eerste Windows-versie wist ook niet-techneuten te verleiden om met een PC aan de slag te gaan voor tekstverwerking of andere activiteiten.

Ook de eerste computermuis verscheen met een prijskaartje van liefst 195 $! Het uitzicht van de PC evolueerde net zo goed als de inhoud. De oorspronkelijke bak met plomp scherm bovenop werd dunner en verfijnder, zodat de kast naast het scherm kon staan en de desktop zoals we hem nu kennen, werd geboren. De multimedia-PC, vooral herkenbaar aan het paar luidsprekers, debuteert in 1991. Intel introduceerde de 486 DX2-processorgeneratie.

In 1996 werden wereldwijd naar schatting zowat 70 miljoen PC's verkocht. Tien jaar later waren er dat rond 240 miljoen per jaar. In 2005 verkocht IBM zijn laptopafdeling, die de ThinkPad-laptops commercialiseerden, aan Lenovo. Rond 2013 kreeg de verkoop van PC’s en deuk, nadat eerst de smartphones en wat later de tablets aan hun opmars waren begonnen. Dankzij Wi-Fi en de mobiele datanetwerken werd het mogelijk om alles waar voordien een PC voor nodig was nu overal onderweg te doen.

De Corona-crisis met verplicht thuiswerken en thuisonderwijs zorgde voor een nieuwe heropleving van de PC-markt. Lenovo, vandaag de grootste PC-fabrikant ter wereld, verwacht dat die vraag nog vijf jaar zal aanhouden.
Eduard Codde
26-08-2021