FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Smart lighting

Smart lighting

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_kash'>kash</a> - 123RF)
(foto: kash - 123RF)

Verlichting maakt vanzelfsprekend deel uit van elke kantoorinrichting. Tl-verlichting was lange tijd de standaard…. De aan/uit knop evenzeer. Dat hebben we gelukkig al een tijdje achter ons met de introductie en evolutie van de Ledverlichting. Vandaag gaat het om slimme verlichting, een gegeven waartoe Ledverlichting zich ideaal leent, gezien ze een zuinig energieverbruik, creatieve integratie in interieurontwerpen en uitgebreide lichtregelingen ondersteunt.

Een kwalitatieve verlichting vormt een essentiële bijdrage om het kantoor tot een aantrekkelijke, productieve en gezonde werkomgeving te maken. Een goed gevoel op de werkplek is voor een niet onbelangrijk deel toe te schrijven aan licht, zowel daglicht als kunstlicht en de mix van beide. Nochtans blijft goede verlichting vaak onopgemerkt, terwijl een gemiddeld werknemer zo’n 90.000 uur van zijn leven doorbrengt op het werk. De tevredenheid over de werkplek heeft veel te maken met het welzijngevoel en daarbij speelt licht een grote rol.

Aandacht voor verlichting komt bij de meeste organisaties echter vanuit het doel te besparen op de energiefactuur… Het vervangen van de oude gloeilampen, halogeenlampen, ongezellige TL-lampen en zelfs spaarlampen door actuele Ledverlichting helpt hier zeker.

Energiezuinig en slim
Niet alleen de energierekening vaart wel bij Ledverlichting (gemiddeld 85% minder verbruik), ook de veel langere levensduur (x 100) helpt te besparen. Deze lichttechniek laat bovendien toe om slimmer om te gaan met verlichting op de kantoorvloeren. Ledverlichting gaat gepaard met schakelelektronica en dat laat toe verschillende verlichtingsarmaturen te koppelen tot een geïntegreerd en schaalbaar verlichtingssysteem, dat automatisch (via bewegings- of aanwezigheidssensoren) of via een app wordt bediend. Geautomatiseerde verlichting laat toe om de verlichting te dimmen of volledig uit te schakelen op plaatsen die niet gebruikt worden.

Slimme verlichting
Kleurtemperatuur en lichtsterkte zijn parameters die zich bij Ledverlichting vrij eenvoudig laten beïnvloeden en een niet te onderschatten impact hebben op het welzijn - psychisch en fysiek - en de prestaties van medewerkers.

Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van ‘Human Centric Lighting’ (HCL), dynamische verlichting die bevorderend is voor o.a. een stabieler slaap-waakritme en een betere alertheid overdag. Werknemers zouden tussen 9.00u en 13.00u moeten kunnen genieten van minstens 136 tot 218 lux MEDI op het oog. MEDI staat voor ‘Melanopic Equivalent Daylight Illuminance’ of de ‘melanopisch daglicht equivalente verlichtingssterkte, uitgedrukt in lux, zoals bij fotopische verlichtingssterkte.

Toch heeft natuurlijk daglicht nog steeds de meest positieve invloed op mensen. Slechts een kwartier in de buitenlucht maakt al endorfines vrij, de hormonen die een prettig gevoel geven. Een goede kantoorverlichting vertrekt dan ook van een maximale daglichtinval, aangevuld met slimme Ledverlichting.
Eduard Codde
27-04-2022