FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Meer zakenreizen, maar duurzaam reizen blijft uitdaging

Meer zakenreizen, maar duurzaam reizen blijft uitdaging

(foto: <a href='https://nl.123rf.com/profile_titipong'>titipong</a> 123RF)
(foto: titipong 123RF)

Volgens de Corporate Travel Sustainability Index 2022, opgemaakt door iResearch in opdracht van SAP-dochterbedrijf Concur, neemt het aantal zakelijke reizen opnieuw toe. De nieuwe index is het resultaat van interviews bij 700 managers in heel Europa, waaronder de Benelux. Alle bevraagde bedrijven telden minstens 100 werknemers. Zowat de helft van de deelnemers (51%) in onze kontreien gaf aan weer internationale zakenreizen te plannen, al is dat minder dan in de andere landen. Bijna alle organisaties (97%) geven aan duurzaam te willen reizen, maar groener zakelijk reizen blijft een uitdaging voor de meerderheid van de bevraagden.

Amper 28% van organisaties in de Benelux heeft een duurzaamheidsmanager aangesteld, laat staan een heel team (slechts 8%) dat zich specifiek bezighoudt met het intern verbeteren van duurzaamheid – waaronder zakenreizen. Toch noemen almaar meer beslissingsnemers duurzaamheid als een topprioriteit, zeker in het licht van de VN-klimaatdoelstellingen.
Bij de bevraagde managers gaf slechts 36% aan over tools te beschikken die meer inzicht geven in de koolstofuitstoot door reizen en dus hun impact op het klimaat in kaart brengen. Minder dan de helft (47%) onderzoekt eerst het milieubeleid van zijn leveranciers, zoals hotels, autoverhuurders of luchtvaartmaatschappijen. Verrassend genoeg is voor bedrijven in onze regio 'business leisure' (reizen waar zaken en vrije tijd door elkaar lopen of elkaar opvolgen) even belangrijk als de duurzaamheid van leveranciers.

Goede wil, maar weinig kennis
De wil om het reisbeleid te verduurzamen is aanwezig bij net geen zeventig procent van de geïnterviewden, maar algemeen geven ze ook aan te kampen met interne processen om dat te realiseren. Voor een derde (32%) van de bevraagde managers is budget het belangrijkste obstakel voor groenere zakenreizen. En 38% worstelt met het gebrek aan betrokkenheid van hun werknemers.
Iets minder dan 4 op de 10 (38%) geeft aan dat ze hun aanpak wel willen verbeteren, maar niet weten hoe. Het is daarom essentieel dat bedrijven duurzaamheidsteams vormen, en hun reizende werknemers ondersteunen met de juiste tools om groenere keuzes te maken.
Iets minder dan een derde (29%) van de bedrijven in de Benelux beschikt al over software die hen daarbij kan ondersteunen bij hun zakenreizen. Dat is de helft van het Verenigd Koninkrijk, waar 60% van de organisaties al gebruik maken van een dergelijke tool.

Eduard Codde
15-08-2022