FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Eens wat anders…

Eens wat anders…

Facility Management in het museum… of toch enkele facetten van ons geliefde vakgebied, dat is wat het Industriemuseum in Gent ons voorschotelt onder de titel ‘BURN. Van brandgevaar tot burn-out’. De expo opent op zaterdag 19 november en kan bezocht worden tot 3 september 2023. Via nagebouwde kantoorruimtes, unieke affiches en pakkende getuigenissen leren bezoekers over het welzijn op het werk sinds 1800. Het gaat over méér dan alleen kommer en kwel, belooft ons Hilde Langeraert, conservator van het Gentse Industriemuseum.

‘BURN. Van brandgevaar tot burn-out’ neemt de bezoekers mee in de geschiedenis van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer. De expo heeft oog voor het positieve, van pauzes en schafttijden tot collegialiteit en zingeving.

Actieve ontdekkingsreis
De expo belicht op zeer toegankelijke wijze de evoluties op de werkvloer via tal van creatieve invalshoeken. Zo laat een weegschaal bezoekers stilstaan bij de balans tussen werktijd en vrije tijd, of tonen kantoorruimtes uit verschillende decennia hoe ook het kantoormeubilair een omwenteling doormaakte. In de kantoorsettings kunnen de bezoekers aan diverse bureaus plaatsnemen en het comfort – of gebrek daaraan – uit vervlogen tijden ervaren. Bovendien staan ook een aantal hedendaagse ergonomische bureaustoelen paraat om uit te proberen. Met een druk op de knop van de koffiemachine krijgen bezoekers allerhande verhalen van werknemers te horen over de schafttijd en pauzes op het werk.
Wat verderop brengt een donkere gang het dagschema van een mijnwerker tot leven.
Een rondgang brengt de bezoekers via cocons in aanraking met pakkende getuigenissen – visueel en auditief - zoals een interview over burn-out door Friedl' Lesage met professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis en ervaringsdeskundige Mustafa Harraq. Tot slot diepte het Industriemuseum enkele opvallende preventieaffiches op uit zijn rijke affichecollectie, zoals een unieke set cartoons uit de jaren 60 getekend door Robert Van de Putte, ooit technisch directeur van de katoenfabriek waarin vandaag het Industriemuseum gehuisvest is. Het zal opvallen dat de boodschappen op oude affiches vaak erg expliciet en direct zijn.
“In de expo schuilen heel wat opmerkelijke objecten, documenten of interactieve applicaties” prikkelt Ann Van Nieuwenhuyse, directeur Industriemuseum, de nieuwsgierigheid. “Bezoekers kunnen met behulp van een weegschaal evalueren of werktijd en privétijd netjes in balans zijn of aan de hand van een burn-out assessment tool ontdekken of zij op weg zijn naar een burn-out of niet…”.

Website www.industriemuseum.be/nl of www.industriemuseum.be/nl/agenda/burn

Eduard Codde
16-11-2022