Hygiënecontrole om te strijden tegen voedselverspilling
In de aanloop naar de kerstperiode viert de voedingsindustrie hoogtijdagen. Voor de sector betekent dit een drukke productiepiek, maar helaas ook een hoogtepunt voor de voedselverspilling. Maar liefst 63% van de Belgische voedselverspilling – of 2,3 miljoen ton – kan met de voedingsindustrie in verband worden gebracht. De Europese doelstelling om in 2025 de foodwaste met 30% te reduceren zet de industrie dan ook onder druk om de oorzaken aan te pakken.
Hygiëne speelt een cruciale rol in de strijd tegen voedselverspilling omdat voedselverontreiniging een groot aandeel in de totale voedselverspilling vormt, wat vaak nauw samenhangt met hygiëneproblemen. Denk bijvoorbeeld aan verontreiniging door bacteriën zoals Salmonella, E. Coli en Listeria. Kranten gaven deze week nog aan dat de infecties door listeriose en salmonella bij mensen weer gestegen zijn tegenover 2014. De trendstudie ‘Voedselverspilling in de voedingsector’ van Tork geeft inzicht in de feiten en cijfers en bundelt tips van experts voor een beter hygiënebeheer.
Gebrek aan hygiëne, kern van het probleem
Uit de studie blijkt dat de problematiek in veel gevallen direct voortkomt uit uitdagingen op het gebied van hygiëne. Onafhankelijke experts die meewerkten aan de studie benadrukken dat medewerkers uit de industriële voedingssector vaak niet voldoende op de hoogte zijn van heel simpele zaken als de gevolgen van een slechte handhygiëne of hoe belangrijk het is om de koudeketting te respecteren.
‘Voedselveiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Van de medewerkers die de transportband bedienen, tot de hogere leidinggevenden. Het is voor bedrijven dan ook uiterst belangrijk om intern de aandacht te vestigen op het belang van hygiëne. Dat kan bijvoorbeeld via duidelijke richtlijnen en opleidingen of cursussen’, aldus Renée Remijnse, marketing manager Benelux bij Tork. Om bedrijven te helpen in de strijd tegen voedselverspilling heeft Tork een praktische gids samengesteld om het hygiënebeheer te verbeteren. Enkele tips zijn bijvoorbeeld om menselijke fouten door instructies op de werkvloer te beperken, om aandacht te vragen voor hygiëne binnen alle lagen van het bedrijf, om teams voortdurend te trainen, en om een crisisplan achter de hand te houden.
De volledige “voedselverspilling in de voedingssector” studie is beschikbaar via tork@outsource.be.
Hygiëne speelt een cruciale rol in de strijd tegen voedselverspilling omdat voedselverontreiniging een groot aandeel in de totale voedselverspilling vormt, wat vaak nauw samenhangt met hygiëneproblemen. Denk bijvoorbeeld aan verontreiniging door bacteriën zoals Salmonella, E. Coli en Listeria. Kranten gaven deze week nog aan dat de infecties door listeriose en salmonella bij mensen weer gestegen zijn tegenover 2014. De trendstudie ‘Voedselverspilling in de voedingsector’ van Tork geeft inzicht in de feiten en cijfers en bundelt tips van experts voor een beter hygiënebeheer.
Gebrek aan hygiëne, kern van het probleem
Uit de studie blijkt dat de problematiek in veel gevallen direct voortkomt uit uitdagingen op het gebied van hygiëne. Onafhankelijke experts die meewerkten aan de studie benadrukken dat medewerkers uit de industriële voedingssector vaak niet voldoende op de hoogte zijn van heel simpele zaken als de gevolgen van een slechte handhygiëne of hoe belangrijk het is om de koudeketting te respecteren.
‘Voedselveiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Van de medewerkers die de transportband bedienen, tot de hogere leidinggevenden. Het is voor bedrijven dan ook uiterst belangrijk om intern de aandacht te vestigen op het belang van hygiëne. Dat kan bijvoorbeeld via duidelijke richtlijnen en opleidingen of cursussen’, aldus Renée Remijnse, marketing manager Benelux bij Tork. Om bedrijven te helpen in de strijd tegen voedselverspilling heeft Tork een praktische gids samengesteld om het hygiënebeheer te verbeteren. Enkele tips zijn bijvoorbeeld om menselijke fouten door instructies op de werkvloer te beperken, om aandacht te vragen voor hygiëne binnen alle lagen van het bedrijf, om teams voortdurend te trainen, en om een crisisplan achter de hand te houden.
De volledige “voedselverspilling in de voedingssector” studie is beschikbaar via tork@outsource.be.