FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Een architecturaal en technologisch statement

Een architecturaal en technologisch statement

© Jaspers-Eyers | Architects
[+] © Jaspers-Eyers | Architects

[+] © Jaspers-Eyers | Architects

[+] © Jaspers-Eyers | Architects

[+] © Jaspers-Eyers | Architects

[+] © Jaspers-Eyers | Architects

[+] © Jaspers-Eyers | Architects

[+] © Jaspers-Eyers | Architects

Barco, een internationaal beursgenoteerd technologiebedrijf met hoofdzetel in Kortrijk, opende recent zijn unieke alles omvattende campus, met ‘The Circle’ – het nieuwe hoofdkwartier – als blikvanger. Het cirkelvormige en transparante architecturaal meesterwerk staat centraal op de campus en moet de werknemers en bezoekers van Barco met elkaar verbinden.

Het project voor de bouw van één unieke alles omvattende campus voor productie, onderzoek & ontwikkeling en administratie ging eind 2011 van start met de behoeftebepaling en het opstellen van het bouwprogramma. “Hoofddoel is het verbeteren van de synergie tussen de afdelingen. Dat resulteert ook in een meer flexibel inzetten van de medewerkers” commentarieerde Guy Eeckhout, Facility & Maintenance Manager, in die tijd tijdens een interview met Profacility. “In totaal zullen een 1500 à 1600 medewerkers betrokken zijn bij het project. De campus wordt een aantrekkingspool voor nieuw talent en een creatieve omgeving voor de ontwikkeling van nieuwe producten. De ingebruikname wordt een ‘metamorfose-moment’ voor Barco!”.

Scharnierplek
De nieuwe campus in het Kennedypark te Kortrijk is een verlengstuk van de oude Barco-gebouwen en ligt verkeerstechnisch erg gunstig vlakbij de E17 ten zuiden van de stad Kortrijk. Voor de architectuur tekent Jaspers-Eyers Architects. “De twee ontsluitingspolen van de site lopen doorheen de kantoorparken van het Kennedypark en het nieuwe Beneluxpark, waardoor de Barco-campus rond twee assen kon worden opgebouwd” licht Jean-Michel Jaspers toe. “Dat assenstelstel is de kapstok waaraan de site groeit en waaraan nieuwe gebouwen kunnen aantakken”. De parking is aan het zicht onttrokken door aangelegde bermen. Een vijver loopt visueel door tot in het gebouw. Elk gebouw op de campus is voorzien van groendaken
‘The Circle’ heeft een diameter van 75 meter en is 25 m hoog, wat een oppervlakte van 30.000 m² oplevert voor het nieuwe hoofdgebouw. Naast kantooroppervlakte voorziet ‘The Circle’ in onderzoeks- en ontwikkelingsruimtes, een demonstratieruimte, een auditorium en een bedrijfsrestaurant met capaciteit voor 1.500 werknemers en buitenlandse bezoekers.
“Met de productiehallen in de ene hoek en de kantoorgebouwen in de andere, vormt ‘The Circle’ een centraal punt op het plan en een verbindend element tussen de verschillende onderdelen op de site” commentarieert John Eyers. Het nieuwe hoofdgebouw is een scharnierplek, een 3D-framework waar allerlei functies in elkaar overlopen”.
De ronde vormen en uitgekiende verbindingen via passerelles stimuleren ontmoetingen tussen werknemers en dragen bij tot een levendige atmosfeer in het gebouw, een doelbewuste keuze om de hiërarchie te doorbreken en de sociale functie van het gebouw te benadrukken.

Georganiseerde circulatie
Het Atrium is de centrale ontmoetingsplek en ‘ouverture’ tot het gebouw. Hier bevinden zich het auditorium, de receptie en het bedrijfsrestaurant. Vanuit het Atrium knoopt ‘The Circle’ aan met de andere gebouwen, zoals The Lab, een onderzoekslaboratorium, The Pulse, een extra kantoorgebouw, en The Engine, een uitbreiding van bestaande productie- units.
De landschapskantoren, de R&D-faciliteiten, de opleidingsruimtes en de ovalen ‘meeting decks’ met vergaderzalen en de boardroom, bevinden zich hoger in, de cilinder.
Lange wandelbruggen en een netwerk van liften verbinden de diverse componenten van het bouwprogramma en vermijden een wirwar van trappen.
‘The Circle’ haalt maximaal daglicht binnen via de volledig glazen gevel. Het transparante glas contrasteert met de ingesneden hellingbaan, die reliëf en diepte in het gebouw brengt.
De interne volumes zijn aan de buitenzijde afgewerkt met gespannen doek, wat een strak en effen oppervlak oplevert met een mooie kromming. Hierop kunnen boodschappen geprojecteerd worden met de eigen Barco-technologie.
Eduard Codde
10-06-2016