FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  

Een revolutionaire applicatie om de stadscentra te ontlastenHet probleem is gemeenschappelijk voor alle grote steden: parkeren in stedelijke zones is een echt hindernissenparcours. Consumenten verliezen hun geduld, wat steeds nadeliger is voor de lokale handelszaken. Om aan deze situatie te verhelpen, heeft een Brusselse start-up een oplossing ontworpen, gebaseerd op in de straatbedekking ingebouwde sensoren. De aldus door Communithings ontworpen mobiele toepassing is beschikbaar in drie versies: consument/burger, handelaar en parkingbeheerder.

SPIE Belgium, filiaal van de groep SPIE en speler op het gebied van energie en communicatie, zorgt voor het plaatsen van de sensoren op batterijen in het centrum van Bergen. Deze sensoren met een levensduur van vijf tot zeven jaar detecteren de aanwezigheid van een voertuig op een locatie en verzenden de gegevens naar een centraal systeem met behulp van de nieuwe communicatietechnologie LoRa. Daarmee is het voor de bevoegde dienst mogelijk om het gebruik van deze plaatsen op te volgen, toegang te krijgen tot de verzamelde gegevens en te zien of de parkeertijden daadwerkelijk worden gerespecteerd.

Met deze nieuwe toepassing zal het zal voortaan voor de gebruikers mogelijk zijn om de vacante parkeerplaatsen te identificeren en er via gps naartoe te worden geleid. De handelaars zullen hen gratis bijkomende parkeerminuten kunnen aanbieden.

Voor Christian Deleener, Business Development Manager bij SPIE Belgium, is de doelstelling simpel: "Met onze partner Communithings hopen we zo niet alleen te verhelpen aan de verkeerscongestie van de stad, maar ook de luchtkwaliteit te verbeteren, aangezien de voertuigen korter zullen rondrijden. Vanzelfsprekend willen we deze zeer positieve ervaring uitbreiden naar andere stadscentra en zo de lokale handel bevorderen."
Raphael Pèrez
14-03-2017