FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  

Veelzijdige toepassingen voor gebouwenscan

Elk gebouw is onderhevig aan bepaalde risico’s als brand. Het beschikken over een zo gedetailleerd en volledig mogelijke documentatie van het gebouw is dan bijzonder nuttig voor het opstarten van de schaderegeling met verzekeringsmaatschappijen en het versnellen van de herstellingswerken of eventuele heropbouw.

“Het 360° inscannen van gebouwen of kantoorvloeren brengt alle hoeken en kanten ervan in beeld” licht An Meersman van DCA toe. “Vanuit de 360° scan is het mogelijk om een volledige 3D-virtualisatie uit te werken”.
Eén van de toepassingen is om brandweer en andere interventiediensten wegwijs te maken met het gebouw nog voor ze ter plaatse komen. Bij diverse schadegevallen kunnen verzekeringsmaatschappijen zich een perfect beeld vormen van de situatie voor en na een incident. Vooral wanneer het om oudere gebouwen gaat met waardevolle interieurdetails kan het heel nuttig zijn om de oorspronkelijke situatie te kunnen oproepen. Aannemers kunnen offertes opmaken zonder voorafgaand plaatsbezoek.

Nog een toepassing vinden we in de opleidingssfeer. Zo biedt een scan van een operatiekwartier in een ziekenhuis de mogelijkheid gebruikers in een realistische omgeving op te leiden zonder dat de operatiekamers bezet worden.
“Een 360° scan van een gebouw geeft een veel nauwkeuriger beeld dan een reeks foto’s” stelt An Meersman. “De communicatie met de 3D-beeldvorming overstijgt tevens alle taalbarrières”. In de meeste gevallen is er heel wat informatie over een gebouw aanwezig, maar verspreid in verschillende dossiers en formaten. Een gebouwenscan biedt één uniform visueel gegeven.

Verbeterde communicatie door virtualisatie

De 360° gebouwenscan is compatibel met BIM en laat toe om ruimtes en details daarvan met een hoge nauwkeurigheid op te meten. Links naar infofiches kunnen in het model geïntegreerd worden zoals men nota’s kan invoegen in een PDF-document. “De gebouwenscan is 24/7 beschikbaar voor iedereen die daar belang bij heeft en kan overal op verschillende types toestellen worden geraadpleegd” gaat An Meersman verder.
Het model is bruikbaar voor het uitvoeren van diverse simulaties, zoals bv. voor het herindelen van een kantoorvloer, het inkleuren voor het uittesten van een nieuwe kleurstelling voor de aankleding, of voor het vergelijken van een oude en nieuwe situatie, een voor/na verbouwing vergelijking.
Dankzij ‘augmented reality’-technologie (AR) kunnen nieuwe objecten in het interieur geplaatst worden om het resultaat te evalueren. Een ingebracht object kan bovendien gedraaid en anders ingekleurd worden.
“Bij oplevering van een gebouw is er vrijwel altijd een afwijking t.o.v. het oorspronkelijke plan” verwijst An Meersman. “Een gebouwenscan legt een 100% exact ‘as build’-beeld vast. Wie nog meer nauwkeurigheid wenst kan overwegen om tijdens de bouw na elke bouwfase een scan uit te voeren, zodat per bouwfase de precieze informatie wordt ingeblikt”.

Twee technieken
Er zijn twee technieken voor het scannen van gebouwen. De ‘fotogrammetrie’ maakt gebruik van duizenden foto’s en haalt een nauwkeurigheid variërend tussen 1 en 5 cm. Door de veelheid aan foto’s die genomen worden voor het wegschrijven van een model ontstaat een nauwkeurig beeld via een zogeheten ‘mesh-structure’.
Laserscanning levert een aanzienlijk preciezer model op: de nauwkeurigheid schommelt hier tussen 1 en 5 mm. Het werkt volgens het principe van een ‘pointcloud’, dat is het wegschrijven van objecten als een wolk puntjes in de ruimte. Deze techniek leent zich optimaal voor het samengaan met BIM. Nadeel is wel dat reflecterende materialen in een gebouw de laserscanning kunnen verstoren en de gebruikte computer een zeer hoge rekenkracht moet hebben om de miljoenen puntjes te kunnen verwerken.
Beide technieken nemen driedimensionale afmetingen mee (l x b x h).
De capaciteit voor het scannen van gebouwen gaat tot 3000m²/dag, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de aanwezige inrichting. Er wordt verrekend volgens oppervlakte staffels.

Eduard Codde
22-04-2019


 www.scanbie.com