FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Versterking van de FM markt: het ontstaan van VINCI Facilities

Versterking van de FM markt: het ontstaan van VINCI FacilitiesIn twee weken heeft de VINCI groep de overname aangekondigd van twee grote spelers op Europees niveau in de sector van diensten voor organisaties en gemeenschappen: CEGELEC en FACEO. Dankzij de samenwerking tussen VINCI en CEGELEC kan de groep haar competenties op het vlak van multitechnisch onderhoud van grote infrastructuren versterken.
CEGELEC is gevestigd in meer dan 30 landen en telt zo’n 25.000 medewerkers, waarvan 1.600 in België. Het bedrijf had in 2009 een omzet van meer dan 2,8 miljard euro. De overbrenging van 100% van de aandelen van CEGELEC door Qatari Diar maakt die laatste de grootste aandeelhouder van VINCI na de spaarfondsen van de loontrekkers. De transactie werd goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteiten.

Met de overname van FACEO – het protocol voor exclusieve overname werd getekend op 29 april 2010 – versterkt en stimuleert de groep de creatie van VINCI Facilities. Die is al aan de gang onder de pool Energies van VINCI, die de essentie van de Facility Management activiteiten van de groep omvat. FACEO levert hoofdzakelijk haar competenties als systeemhuis dat het gedelegeerd beheer van verschillende diensten en technieken voor haar klanten verzorgt op verschillende locaties in verschillende landen. Met FACEO versterkt VINCI haar positie op de sterk groeiende markt van het zogezegde ‘Total Facility Management’ of ‘Integrated Facility Management’. Grote privégroepen doen immers steeds vaker, publiek of via publiek-private samenwerkingscontracten, beroep op die markt voor de uitbesteding van het beheer van tertiaire en industriële gebouwen en algemene diensten. FACEO stelt 2.500 mensen te werk waarvan 80 in België. Het bedrijf draaide in 2009 een omzet van 430 miljoen euro.

VINCI is wereldleider in de sector van concessies, constructie en verwante diensten met betrekking tot financiering, conceptie, constructie en beheer van transportinfrastructuur, openbare gebouwen en privégebouwen, stedenbouw en water-, elektriciteits- en communicatienetwerken. In 2009 werkten er meer dan 162.000 mensen bij VINCI wereldwijd en had de groep een omzet van 31,9 miljard euro, waarvan 62% in Frankrijk en 972 miljoen euro in België.
Didier Van Den Eynde
11-05-2010