FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Een nieuw netwerk om 'smart' te werken

Een nieuw netwerk om 'smart' te werken

Het SWC Galaxia (60 m2 – 8 werkplekken) langs de Europese snelwegenas Brussel-Luxemburg-Straatsburg is ondergebracht in een bedrijvenpark met het Ecosmart-label, dat gericht is op ruimtevaarttoepassingen. De infrastructuur voorziet zichzelf van energie dankzij de 4.000 m² zonnepanelen (doc. Philippe Samyn and Partners, architects & engineers).
[+] Het SWC Galaxia (60 m2 – 8 werkplekken) langs de Europese snelwegenas Brussel-Luxemburg-Straatsburg is ondergebracht in een bedrijvenpark met het Ecosmart-label, dat gericht is op ruimtevaarttoepassingen. De infrastructuur voorziet zichzelf van energie dankzij de 4.000 m² zonnepanelen (doc. Philippe Samyn and Partners, architects & engineers).

[+] Het Negundo Innovation Center is gelegen in het Business Park van West-Doornik. De ‘smart’ werknemers beschikken er over een oppervlakte van 110 m² met een vijftiental werkplekken. Er zijn ook enkele gemeenschappelijke ruimten, zoals een cafetaria, een wachtkamer en ontvangstruimten. (doc IDETA)

Naar aanleiding van een projectoproep van de Waalse overheid om vernieuwende werkinfrastructuren te creëren, wordt momenteel een gemengd publiek-privaat netwerk van telecenters opgericht. De eerste Smart Work Centers (SWC) werden op 17 juni van dit jaar in gebruik genomen in het Axis Parc van Mont-Saint-Guibert in Waals-Brabant en in het showroomgebouw van Kinnarps in Wemmel.

De bedoeling van de SWC’s is om telewerkers en mobiele werknemers (zelfstandigen, vrije beroepen, werknemers van KMO’s, ambtenaars) op beperkte afstand van hun woonplaats optimaal uitgeruste werkruimten aan te bieden waar ze efficiënt kunnen werken. Zo hoeven ze niet geconfronteerd te worden met de vele verkeersopstoppingen op de wegen naar de grote steden en kunnen ze de afstand tussen hun woon- en werkplaats beperken. Werknemers die zich regelmatig verplaatsen en die op het netwerk geabonneerd zijn, kunnen in gelijk welk SWC in het land voor enkele uren toevlucht zoeken en zo hun tijd optimaal benutten. La location est possible à l’heure, à la semaine, au mois, à l’année…

Geslaagd experiment in Nederland
Het concept is geïnspireerd op het succes van een Nederlands initiatief (www.w-work.nl) dat momenteel uit een honderdtal centers bestaat. Opdat het project in België definitief uit de startblokken zou schieten, is naar schatting een kritieke massa nodig van 30 à 50 centers.

Momenteel hebben acht (al bestaande) vestigingen zich bij het netwerk aangesloten. Deze vestigingen bevinden zich in Doornik (Negundo Innovation Center), Edingen (Centre d’Innovation La Lanterne), Louvain-la-Neuve (Centre d’Entreprise et d’Innovation), Mont-Saint-Guibert (Axisparc), Saintes (Champagne-Landas), Wemmel (Laptop Lounge), Redu (Galaxia) en Isnes (Créalys@trium)" >//www.smartworkcenters.be/centres/atrium/">Créalys@trium).
De meeste zijn operationeel en klaar om effectief te starten in september 2011. Momenteel telt het Waalse SWC-netwerk een honderdtal werkplekken en daar komen nog de gemeenschappelijke ruimtes, de vergaderzalen, enz. bij. Binnenkort zullen twee andere vestigingen in Gosselies en La Louvière zich bij het netwerk aansluiten.

Publiek-private samenwerking
Deze PPS is hier ontstaan naar aanleiding van het Plan Marshall 2.Vert. De partners van het project zijn de Waalse intercommunales voor economische ontwikkeling, de UCL en CISCO. De vzw Euro Green IT leidt het project en beheert de corporate klanten die verondersteld worden alle punten van het netwerk te gebruiken. Meestal zijn zij verbonden aan grote bedrijven. De ‘vaste’ klanten zijn maar op één SWC aanwezig. Het gaat om zelfstandigen of zeer kleine KMO’s. In dat geval wordt de klantrelatie lokaal door het SWC beheerd.

Een nationaal netwerk
Het netwerk is al overvloedig aanwezig in Wallonië en zal zich binnenkort uitbreiden naar de Brusselse ring, meer bepaald naar Wemmel, in het showroomgebouw van Kinnarps. Gedelegeerd bestuurder en oprichter van deze onderneming voor workplace design Edouard Kint ligt eveneens aan de basis van het smart work center ‘Laptop Lounge’. Zij die aan de helse verkeersopstoppingen op de ring willen ontsnappen, kunnen voortaan terecht bij afrit 8. Maar er zijn slechts tien werkplekken beschikbaar… voorlopig althans.

Een open netwerk
Het SWC-netwerk staat open voor bestaande of nieuwe telecenters. Bedrijven die zich bij het netwerk willen aansluiten of die erin geïnteresseerd zijn om een toekomstig center te openen, kunnen contact opnemen met Euro green IT Innovation Center via de website www.smartworkcenters.be waar zij een contactformulier kunnen invullen. Om u als gebruiker aan te sluiten bij het SWC-netwerk, vindt u op dezelfde website de adressen van de verschillende centers. Meer informatie is tevens verkrijgbaar op www.eurogreenit.eu en op dit document.

Patrick Bartholome
09-09-2011


 Centrale website van het SWC-netwerk