FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Schokgolf in het FM-landschap

Schokgolf in het FM-landschap

Jeff Gravenhorst, CEO ISS Holdings (links)en Nick Buckles CEO G4S
Jeff Gravenhorst, CEO ISS Holdings (links)en Nick Buckles CEO G4S

Het Britse G4S, voornamelijk bekend vanwege een zeer gevarieerd aanbod beveiligings- en bewakingsdiensten, neemt het Deens ISS over, de multidisciplinaire dienstverlener in de wereld van facilitair management. De overname zou gepaard gaan met een transactie van 5,94 miljard euro, waarvan 4,2 miljard euro over te nemen schulden. De huidige eigenaars van ISS, de Zweedse durfkapitalist EQT en Goldman Sachs Capital Partners, hadden in maart 2011 een beursgang moeten afblazen wegens slechte marktomstandigheden. Het is nog wel afwachten op de goedkeuring van de overname door de concurrentieautoriteiten. G4S zal na de overname van ISS in 130 landen actief zijn en zowat 1 miljoen mensen tewerkstellen. De gecumuleerde omzet bedraagt 18,2 miljard euro. Volgens G4S moet tegen 2014 een jaarlijkse kostenbesparing van 114 miljoen euro mogelijk zijn door de samensmelting.

De overname van ISS wordt voor 50% gefinancierd door aandelen van G4S en voor 50% cash uitbetaald. Dat laatste vereist een kapitaalsverhoging door G4S met 2,15 miljard euro. De beurs reageerde aanvankelijk alvast weinig enthousiast en duwde het aandeel van G4S met 16,5% de diepte in.
In België wordt op dit donderdag 20 oktober een bijzondere ondernemingsraad gehouden bij ISS. Er wordt geen bedreiging van de werkgelegenheid verwacht.
Eduard Codde
18-10-2011