FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Smart working: het werken opnieuw uitgevonden

Smart working: het werken opnieuw uitgevonden

De Laptop Lounge bij Kinnarps te Wemmel, biedt niet alleen organisatorische voordelen maar  blijkt ook een ideale netwerkplek te zijn
[+] De Laptop Lounge bij Kinnarps te Wemmel, biedt niet alleen organisatorische voordelen maar blijkt ook een ideale netwerkplek te zijn

De manier waarop we met zijn allen werken wordt vandaag deftig door elkaar geschud. Het concept van het kantoor als de suffe plek waar dagelijks gewerkt wordt, en waar zowel de onderneming als haar activa gehuisvest zijn, davert op zijn grondvesten. “Work, in the future, will only be a verb. It is becoming a process, not a place”, zoals Philip Ross, CEO van Cordless Group, het enkele jaren geleden al stelde.

Een vijftiental jaar geleden werden de eerste stappen gezet naar “thuiswerken” en “gedeelde bureaus”. Het reduceren van hoge vastgoedprijzen lag vaak aan de basis van dergelijke initiatieven. Zowel werknemer als werkgever stapten af van de traditionele kantoorruimte en kozen voor een open kantoorlandschap waarin het gebruik van flexwerkplekken, teamwerkplekken en brainstormcorners centraal staat. Vandaag wordt het werken ‘an sich’ volledig opnieuw uitgevonden en zien we nieuwe organisatievormen verschijnen.

Met de groter wordende mobiliteit en andere uitdagingen waar de maatschappij mee geconfronteerd wordt (continue bereikbaarheid, fileprobleem, delen van kennis) en de komst van een nieuwe generatie Informatie- en Communicatietechnologieën, evolueert het kantoor naar één van die vele plaatsen waar kan gewerkt en vooral ‘samengewerkt’ worden. De andere plaatsen van waaruit mensen proberen te werken hebben hun beperkingen: coffee shops met Wi-Fi connectie maar geen mogelijkheid tot printen of scannen; hotels waar geen echte werkplekken aanwezig zijn; treinstations of luchthavens waar men moeilijk het lawaai kan vluchten.

De creatie van strategisch gelegen werkplekken tussen thuis en kantoor is het antwoord op dit fenomeen. Deze ‘derde werkplekken’ zijn optimaal uitgeruste werkruimten die per uur, per dag of per week gehuurd kunnen worden. Het gaat hier zowel over individuele bureaus, als over gemeenschappelijke ruimtes en vergaderzalen van diverse afmetingen. Smart Work Centers bieden niet alleen organisatorische voordelen, ze blijken ook de ideale netwerkplekken te zijn. Want niet alleen werknemers van eenzelfde bedrijf beleggen hier meetings. Er ontstaat ook een ontmoetings- en uitwisselingssfeer tussen de verschillende gebruikers, een vorm van kruisbestuiving waar zelfstandigen en werknemers gretig gebruik van maken.

De komende 10 jaar zullen er in Europa naar schatting zo’n 40 miljoen mensen met pensioen gaan. Hun werk en kennis zal overgenomen worden door de nieuwe generatie, de zogenaamde Y-generatie, opgegroeid met Facebook, Youtube en Twitter, werkkrachten die het als een evidentie beschouwen om gelijk waar online te zijn, en gelijk waar maar even te moeten inpluggen om het werk te hervatten. Fysiek aanwezig zijn is niet langer een vereiste om samen naar oplossingen te zoeken.

De Laptop Lounge in Wemmel is één van de 8 Smart Work Centers in België die u kan helpen om van “Het Nieuwe Werken” binnen uw bedrijf een succesverhaal te maken. Om de sprong naar de eenentwintigste eeuw te maken, opende de fabrikant van kantoormeubilair Kinnarps in september 2011 zijn eigen Smart Work Center, de Laptop Lounge: een optimaal uitgeruste werkomgeving die je per uur kan huren. Naast een individuele werkplek kan je er ook terecht voor het huren van een vergaderruimte en het organiseren van een seminarie. Ideaal gelegen ter hoogte van afrit Jette op de Brusselse Ring, biedt dit Smart Work Center Wi-Fi, een kopiëermachine, en fax, airgeconditioneerde ruimtes, een cafetaria met dakterras en een ondergrondse parking.

Voor meer informatie, neem een kijkje op www.kinnarps.be voor een totaaloplossing op maat of surf naar www.laptoplounge.be en ga voor een mobiele oplossing.
Didier Van Den Eynde
16-05-2012