FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Eneco, consequent duurzaam met Your Mover

Eneco, consequent duurzaam met Your Mover

Eneco is producent van groene energie en overtuigde in amper een jaar tijd 225.000 particuliere klanten. De voorbije twee jaar steeg het aantal medewerkers van 30 naar 160, wat onvermijdelijk gevolgen had voor de huisvesting. In het voortraject van deze verhuisoperatie ontmoetten Christophe Degrez, algemeen directeur van Eneco België en Christophe Pierre, Managing Director van Your Mover elkaar, met verstrekkende gevolgen.
Eneco staat voor duurzaamheid en samenhorigheid, waarden die ook in de hoofdzetel moesten aan bod komen. Het verhuisproject werd dan ook niet gedreven vanuit kostenbesparing, maar vanuit de behoefte aan een flexibele, veilige en duurzame werkomgeving in overeenstemming met de uitstraling van het merk. D&C Services, dat zich toelegt op Change Management, Move Management, Space Management, Project Management, Building Management en Interior Design voor kantoorprojecten, kreeg de opdracht om het project te begeleiden en een werkplekconcept te ontwikkelen in overeenstemming met de de waarden van de onderneming.
Kurt Florus, Bestuurder D&C Services: “Het werd al vlug duidelijk dat het hier om veel meer dan een louter verhuisoperatie zou gaan. Eneco koos resoluut voor het nieuwe werken en er was nood aan een volledig change management om van het project een succes te maken”. Het bestaande gebouw op een gunstig gelegen site nabij het op/afrittencomplex Mechelen Noord werd volledig gestript, om er een nieuwe HVAC-installatie, verlichting en zonnepanelen te integreren.

Duurzame kantoorinrichting
D&C Services betrok NNOF (Nearly New Office Facilities) in het project voor de kantoorinrichting. Kurt Florus: “Na de verhuis van het Nederlandse Eneco-team werd er een 2000-tal uitgediende werkplekken achtergelaten. Met de NNOF-interieurdesigners werd uitgezocht wat recupereerbaar was. Sommige stukken konden gewoon 1 op 1 herbruikt worden na een grondige reinigingsbeurt”.
Alle werkbladen werden vervangen door een nieuw exemplaar uit milieuvriendelijke bamboe, met ingefreesde kabelgoot. De tafelpoten kregen een nieuwe laklaag. De gemiddelde leeftijd van de werknemers is rond de 30 jaar en dit vertaalde zich in een aantal verassende initiatieven die ook hebben bijdragen tot een breed draagvlak. Geheel volgens de NNOF-filosofie werd alle werknemers tijdens een ontdekkingsevent op de werf gevraagd één oude houten stoel mee te brengen. De ingezamelde stoelen werden nadien zwart gespoten en geven nu een hoogst persoonlijke toets aan de ‘chill-out’ room. Vanuit de Eneco-community groeide ook het initiatief om een toog met tap te plaatsen. Ook hier is omwille van de duurzaamheid bamboehout verwerkt. Eneco installeerde zelfs een professionele DJ-installatie en een Wii. Na werktijd is er altijd een prima sfeer. “De dynamiek van onze werknemers vormt de ziel van het bedrijf” klinkt het enthousiast.
“Er is zelfs een ‘brainstorm’-room in ‘bommastijl’ ingericht met oude zetels uit de Kringloopwinkel” vult Kurt Florus nog aan.

Duurzaamheid is overal
De nieuw in gebruik genomen Eneco-hoofdzetel maakt uitsluitend gebruik van energiezuinige LED-verlichting. Het is het eerste Philips full LED-kantoor in België, waarbij het lichtniveau van de kantooromgeving aangepast wordt op basis van de hoeveelheid daglicht en in functie tot de aanwezigheid op de werkplekken. Het intelligente lichtsysteem maakt een energiebesparing van meer dan 50 % mogelijk t.o.v. de oude kantoorverlichting. Bovendien resulteert de lange levensduur van de LED’s in een aanzienlijke besparing aan onderhoudskosten.
Kurt Florus: “Ook nu het kantoor volop in gebruik is wordt er nog verder gewerkt om de duurzaamheid op te voeren. Er worden laadpalen voor elektrische voertuigen geïnstalleerd op de site en er zijn gesprekken met de eigenaar van de site gepland om ook biodiversiteit in te voeren”.
Your Mover onderzocht zelf de groenaanleg op haar bedrijfssite en besloot tot ‘biodiversiteit’. Voortaan mag het gras groeien op de parkeerplaats en worden de maaibeurten tot twee per jaar beperkt. Aan het bedrijfshek bloeien klaprozen, distels en wilde bloemen. Kiezen voor biodiversiteit maakt de bedrijfssite een stukje levendige natuur. Van deze aanpak wil men nu ook collega’s in de bedrijfswereld overtuigen.
Patrick Bartholome
30-10-2012