FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » SFERA: de eerste LED-staanlamp met 'zwermintelligentie'

SFERA: de eerste LED-staanlamp met "zwermintelligentie"

Bij de open space kantoorvloer van Dakota wordt een algemene verlichting gecombineerd met een specifieke werkplekverlichting (Opura S.L. van Zumtobel)
[+] Bij de open space kantoorvloer van Dakota wordt een algemene verlichting gecombineerd met een specifieke werkplekverlichting (Opura S.L. van Zumtobel)

[+] De corridorfunctie zorgt voor veiligheid en oriëntatie.

[+] De aanwezigheidsfunctie voorziet ideale lichtverhoudingen met een gemiddelde verlichtingssterkte tot 500 Lux.

Goed en aangepast licht is belangrijk in elke omgeving, maar essentieel op een werkplek. Het levert comfort wat leidt tot een betere motivatie en productiviteit. De LED-staanlamp SFERA van Zumtobel zorgt voor een sprong voorwaarts in lichtbeleving en combineert de nieuwste lichttechnologie met energie-efficiëntie. “Verlichting dient om belevingswerelden te creëren, het werk te vergemakkelijken, communicatie te bevorderen en de veiligheid te verhogen,” zo start Zumtobel zijn Mission Statement. Vandaag voegen ze met SFERA opnieuw een stukje vernuft toe aan hun gamma van hoogwaardige verlichting.

De SFERA staanlamp biedt het voordeel van vrij en flexibel te zijn. Ze kan op eender welke kant van de werkplek opgesteld worden en zonder probleem van plaats gewisseld worden. De microprismastructuur MPO+ vermijdt storende verblindingen op beeldschermen. De Senscontrol III sturingsunit zorgt dan weer dat het licht afgesteld kan worden op het heersende daglicht zodat de lichtsterkte constant blijft, terwijl aanwezigheidssensoren nutteloos verbruik vermijden.

Nieuw in de SFERA lamp is de combinatie van deze Senscontrol met SWARMCONTROL. Deze innovatieve technologie zorgt ervoor dat meerdere armaturen binnen een kantoor (zonder bijkomende software) zich automatisch op elkaar afstemmen tot een ‘zwerm’, en met elkaar communiceren voor een zo groot mogelijk lichtcomfort. Dat levert een corridorfunctie, waarbij een geïntegreerde bewegingsmelder ervoor zorgt dat langs de gevolgde weg de armaturen één na één sterker oplichten en een groter lichtcomfort geven. De aanwezigheidsfunctie zorgt er dan weer voor dat op een bemande werkplek de ideale lichtverhouding met een gemiddelde lichtsterkte van 500 Lux voorzien wordt, terwijl de lichtsterkte op elk moment aan de individuele behoefte kan aangepast worden. Daarnaast wordt in functie van het beschikbare dag- en kunstlicht een radiosignaal aan de naburige armaturen gegeven om via indirect licht een lichtwolk te creëren voor een optimale en aangename ruimtelijke stemming en meer visueel comfort.

Het puristische SFERA-design en de hoogwaardige materiaalkeuze zorgt voor mooie accenten. Met lichthoeveelheden van circa 6.300 Lumen, een gering aangesloten vermogen van 70 W en een LED-levensduur tot 50.000 uur, onderstreept Zumtobel zijn streven naar een steeds hogere efficiëntie en duurzaamheid.
Patrick Bartholome
19-11-2012