FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Sodexo: de ‘One Stop Shop’ der facilitaire diensten

Sodexo: de ‘One Stop Shop’ der facilitaire diensten

Pierre-Alain Scharff, senior vice-president van Sodexo Belgium
Pierre-Alain Scharff, senior vice-president van Sodexo Belgium

Van zijn 4.000 werknemers in België zet Sodexo er 600 in voor facilitaire diensten. Catering, schoonmaak, onderhoud, postbedeling... het bedrijf diversifieert en definieert zichzelf meer en meer als een ‘service facilitator’. Dat illustreert volgens Pierre-Alain Scharff, senior vice-president van Sodexo Belgium, een sterke trend naar de ‘service van levenskwaliteit’. Enkele recente contracten belichamen deze nieuwe 360°-positionering met het ‘One Stop Shop’ concept voor facilitaire diensten.

Aan de vooravond van de vakantie leverde de Belgische dochteronderneming van Sodexo deze ‘multi services’ prestaties op de site van het voormalige Janssen Pharmaceutica in Beerse en in kantoren van J & J van Diegem. Deze missie is een onderdeel van een pan-Europese overeenkomst tussen Sodexo en de farmaceutische groep Johnson & Johnson voor de vestigingen in acht landen, waaronder de België.

Europese aanbesteding
Pierre-Alain Scharff wijst ook op de opdracht voor het beheer van het datacenter van Euroclear in België, dat door Sodexo wordt uitgevoerd. "Toen Euroclear, dienstverlener voor ‘backoffice’-diensten in de banksector, in 2012 een offerte-aanvraag lanceerde voor een project van facilitaire diensten in vijf landen (Frankrijk, Nederland, Polen, Groot-Brittannië en België), hebben we een offerte gemaakt. Het project omvatte een heel scala aan diensten, inclusief restauratie, maar ook automatische distributie, de reiniging, de 'washroom supplies’ en de datacenters. Sodexo heeft het globale contract gewonnen, en - terwijl het onderhoud van een datacenter al door de Franse dochteronderneming wordt gedaan - zal het voor de eerste keer ook in België worden gedaan.” De Belgische hoofdzetel van Sodexo heeft reeds een specialist in onderhoud van datacenters aangeworven ter voorbereiding van de overgang en de aanwerving van een tiental gespecialiseerde technici is gepland voor het voorjaar van 2014. Zij zullen op de pay-roll van Sodexo staan, een bevestiging van de bereidheid van de dienstverlener om de vijftien voornaamste diensten met eigen personeel te leveren. “De beste manier om innovatieve oplossingen te bedenken, te ontwerpen en te controleren, is om ze met eigen teams uit te voeren", benadrukt Pierre-Alain Scharff.
Een ander kenmerk van het project is dat de contractonderhandelingen werden toevertrouwd aan de Belgische dochteronderneming in plaats van aan de internationale cel van Sodexo. De reden is de sterke aanwezigheid van Euroclear in België. Dit is een uniek geval en een première voor het Belgische filiaal dat eveneens belast zal worden met het operationele toezicht voor de vijf landen.

Sterk gespecialiseerd onderhoud
Sodexo, dat al het technisch onderhoud van het laboratorium van GSK in Rixensart uitvoerde, zal voortaan dezelfde prestaties op de site van Waver leveren. "Het gaat om een uitbreiding van een contract van drie jaar voor het onderhoud van laboratoriuminstrumenten. We treden op als een uniek aanspreekpunt voor het realtime onderhoud van laboratoriumapparaten van verschillende merken en modellen. Vijftien van onze eigen Sodexo-ingenieurs worden bij GSK gedelegeerd”, verklaart Pierre-Alain Scharff. Volgens hem zal deze erkenning de interesse van andere bedrijven die in ons land laboratoria hebben, opwekken.
De voorbeelden van Johnson & Johnson, Euroclear en GSK zijn indicatief voor de sterke bereidheid van Sodexo om zijn imago van globale facilitaire dienstverlener te versterken en deze diensten met eigen personeel uit te voeren.
Patrick Bartholome
17-09-2013