FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Eerste CO2-neutraal Lidl filiaal in België

Eerste CO2-neutraal Lidl filiaal in België

In maart opende het eerste CO2-neutraal filiaal van Lidl zijn deuren te Elsene. Het filiaal is gelegen in de Europese wijk. Lidl Belgium Gmbh & Co KG ontving met dit duurzaam voorbeeldgebouw het label van Greenbuilding Partner. Het certificaat werd in aanwezigheid van staatssecretaris Servais Verherstraeten uitgereikt.

Ingenium, partner van het project, kreeg in november 2009 al de status van GreenBuilding Endorser van de Europese Commissie. Deze status erkent dat het bedrijf speciale inspanningen doet voor het adviseren en ontwerpen van energie-efficiënte en duurzame gebouwen. Zo werden zo ook ingeschakeld voor CO2-neutraal Lidl filiaal te Elsene. Om de energievraag te reduceren werd gekozen voor een optimaal isolatiepakket volgens de passief standaard waaronder drievoudige beglazing. Daarnaast wordt ook een deel van het dak voorzien als groendak.

De verwarming van de winkel gebeurt met een uniek warmtepompsysteem waarbij de warmte van de frigo’s en de diepvriescellen gerecupereerd wordt om de winkelruimte te verwarmen via de vloerverwarming. In de zomer kan de winkelruimte via dit systeem ook worden gekoeld. Deze geïntegreerde verwarmings- en koelingstechniek werkt met het natuurlijke koelmiddel CO2.

Daarnaast wordt een balansventilatiesysteem met hoogrendement warmterecuperatie toegepast. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht voor verlichting van de winkel door toepassing van intelligente daglichtkoepels. Een geïntegreerde spiegel richt zich naar het daglicht, vangt het op en verspreidt het in de winkel. Naast benutten van daglicht wordt overal LED-verlichting gebruikt, zowel binnen in de winkel als buiten. De binnenverlichting wordt automatisch geregeld via een daglichtsturing. De al sterk gereduceerde elektriciteitsvraag wordt maximaal ingevuld via de zonnepanelen (ca. 400 m² of 63 kWpiek), geplaatst op het dak van het filiaal. De volledige technische installatie is ook voorzien van een uitgebreid beheer- en monitoringsysteem opdat de energie- en comfortprestatie in uitbating nauwkeurig kan worden gevolgd.
Lidl en Ingenium zetten met dit voorbeeldgebouw een stap naar de toekomst en zetten een nieuwe standaard voor de sector neer.
Kim Verhegge
18-04-2014