FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Building Group Jansen bouwt mee aan iconisch passiefcomplex voor BIM

Building Group Jansen bouwt mee aan iconisch passiefcomplex voor BIM

Het kantoorgebouw voor Leefmilieu Brussel, dat zo’n 600 a 900 medewerkers zal verwelkomen, is een passiefgebouw gericht op een zeer laag energieverbruik en duurzaamheid. Met z’n 16.725 m² is het gebouw, ook wel “broodrooster” genoemd, momenteel het grootste passiefkantoor van België. Het beschikt over een eco ontmoetingscentrum voor zo’n 400 personen en een restaurant met duurzame voeding. De dienst Leefmilieu van de gemeente Brussel zal hier in november van dit jaar zijn intrek nemen. Het atrium en de gebogen u-vorm van het gebouw zorgen voor een overvloed aan daglicht voor iedereen. Het nieuwe gebouw is ontworpen door architectenbureau CEPEZED uit Delft.

Maars Jansen plaatst 6250 m² systeemwanden
Gesloten wanden, beglazing, XL deuren in verschillende varianten, Breathing Wall ventilatiestijl, sanitaire kernen… Maars Jansen plaatst 6250 m² systeemwanden in het kantoorgebouw. Het bedrijf heeft de werkzaamheden van fase 1 bij het nieuwe kantoorgebouw van het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) afgerond. Maars Jansen en Jansen Finishings die beiden deel uitmaken van de Building Group Jansen zijn sinds kort ook begonnen aan de afwerking van fase 2.

Rekening houdend met natuurlijke en gerecycleerde materialen, de kwaliteit van het vensterglas, het gebruik van daglicht, de recuperatie van regenwater, hebben het architectenteam van Cepezed en Maars Jansen, stap voor stap de keuze van de materialen vastgelegd, zonder de akoestische vereisten uit het oog te verliezen. De wanden moesten ook nog aan strenge brand-technische aspecten voldoen. Daarbij moesten zowel de volle als de beglaasde wanden perfect de krommingen van het gebouw volgen. Het nieuwe gebouw moet gaan fungeren als een bolwerk van energie-efficiëntie en duurzaam bouwen. Dat dit aardig zal lukken, blijkt uit het feit dat het ontwerp al een BREEAM Excellentcertificaat toebedeeld kreeg.
Kim Verhegge
10-09-2014