FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » FM-pioniers op het podium

FM-pioniers op het podiumTijdens de 30e Facility Night, die meer dan 500 deelnemers aantrok naar de Bozar in Brussel, werden enkele mensen in de bloemetjes gezet die de voorbije decennia facility management in België op de kaart hebben gezet.
Patrick Wendelen, Ki’Communications en organisator van deze 30e Facility Night, bracht hulde aan Ann Troch, Facility Manager Jacobs Douwe Egberts (JDE), die met grote waarschijnlijkheid geen enkele van deze evenementen ooit miste. Sinds 1996 is ze internationaal lid van IFMA. In die tijd ook nog het enige vrouwelijke IFMA-lid! Ann Troch engageerde zich in de raad van bestuur bij de start van IFMA in eigen land en stopte daar samen met andere enthousiastelingen veel tijd in. Haar engagement voor IFMA en het professionaliseren van facility management als vakgebied spreekt ook uit de inzet tijdens de talrijke ‘Think Thank’-bijeenkomsten, die aan de basis lagen voor het IFMA Facility Awards concept dat in 2006 debuteerde.

Chris Claessens, die als Director General Services dit jaar zijn carrière bij PwC Belgium beëindigt, bracht hulde aan Patrick Wendelen, die met de organisatie van een brede waaier evenementen de Belgische facilitaire wereld bijeenbracht en daardoor het uitwisselen van ervaringen en het professionaliseren van het vakgebied stimuleerde. Chris Claessens organiseerde als lid van de Vlaamse Ingenieurskamer begin ’90 een eerste studiedag rond facility management, een op dat ogenblik totaal onbekend begrip in België. Het was de voorbode van een indrukwekkende lijst FM-evenementen die Patrick Wendelen sinds 1999 organisatorisch tot een succes maakte. Het begon in september 1999 met de organisatie van een FM Congres voor de Vlaamse Ingenieurskamer op verzoek van Chris Claessens. Er waren een 80-tal aanwezigen in Flanders Language Valley. Dat de bijeengekomen professionals elkaar nauwelijks kenden en dat er geen FM-community bestond, was voor Patrick Wendelen aanleiding om iets nieuws te ondernemen. De Facility Nights kwamen als eerste op de agenda en kenden op 1 december laatstleden al hun 30e editie. Aanvankelijk werd uitsluitend naar internationale sprekers gezocht, maar na enkele edities bleken er ruim voldoende Belgische gastsprekers te zijn die voor boeiende onderwerpen en diepgaande inhoud garant konden staan. Dat is tot op heden zo en bleek alweer tijdens de 30e Facility Night.
Eduard Codde
10-12-2015