FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Ingenium helpt Gentse wijk op weg naar een ‘smart’ toekomst

Ingenium helpt Gentse wijk op weg naar een ‘smart’ toekomst

De Dienst Milieu en Klimaat van de Stad Gent ontwikkelde een systeem om duurzaamheid in stadsprojecten en economische sites, zoals bedrijventerreinen of kantoorzones, te meten. Tondelier Development liet zich duidelijk inspireren door deze 'Duurzaamheidsmeter' bij het ontwikkelingsproject van een nieuwe duurzame woonwijk op de voormalige Gasmetersite, een oud industrieterrein vlakbij het nieuwe Justitiepaleis van Gent. De ambitie is om een slimme wijk te creëren die zowel energetisch, sociaal, ecologisch, economisch, qua waterhuishouding, mobiliteit of materiaalkeuzes een antwoord zal geven op de noden van vandaag en morgen zonder de draagkracht van onze maatschappij en planeet op lange termijn aan te tasten. De site biedt plaats voor meer dan 500 woningen, een buurtsporthal, een kinderdagverblijf, jeugdlokalen en een park. De eerste woningen zullen klaar zijn in 2017. De totale ontwikkeling van de wijk zal in vijf fasen doorgaan tot in 2024.

Traditionele energietechnieken in vraag stellen
Ingenium ondersteunt de projectontwikkelaars bij het uitwerken van verschillende facetten van dit duurzaamheidspalet, onder andere door het opstellen van het masterplan energie, advies bij de bouw volgens de passiefhuisstandaard en begeleiding bij de keuze van het energieconcept en bij de realisatie van het warmtenet. Een project van deze schaal geeft immers de kans om de traditionele bouwmethoden en energietechnieken in vraag te stellen en met een antwoord op maat in één klap een grote energiebesparing te realiseren.

Forse uitbreiding van het warmtenet
De toekomstige Tondelierwijk zal worden aangesloten op het stadswarmtenet van EDF Luminus. De warmte komt van de warmtekrachtkoppeling in de centrale aan de Ham. Elke bewoner zal via een app op zijn smartphone of tablet zijn warmteverbruik kunnen beheren. Het stadswarmtenet van Gent is het grootste van België, met een leidingnet van 23 km. Per jaar levert het 75.000 MWh warmte aan 129 leverpunten, waaronder zo'n 2100 appartementen, het AZ Sint-Lucas, gebouwen van Universiteit Gent en Stad Gent, een winkelcentrum en een zwembad. Voor de Tondelierwijk komen er 5 km leidingen bij.
Kim Verhegge
17-01-2016